ciasto,  cynamon,  desery,  jabłka,  orzechy,  rodzynki,  z piekarnika

Ciasto amerykańskie z jabłkami i orzechami

Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia ciasto z orzechami włoskimi, rodzynkami, jabłkami i kakao.

Ciasto amerykańskie z jabłkami i orzechami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Miękka i wilgotna konsystencja ciasta doskonale komponuje się z soczystymi kawałkami jabłek, które dodają słodyczy i lekkiej kwaskowatości. Orzechy natomiast nadają dodatkowego chrupkiego smaku i aromatu. To proste w przygotowaniu ciasto to doskonały wybór na jesienne popołudnie przy filiżance herbaty.

SKŁADNIKI

  • 1 kg jabłek
  • garść rodzynek
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 ½ szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju

PRZEPIS

  • Nagrzej piekarnik do 150 C i wyłóż na blachę papierem do pieczenia.
  • Obierz i pokrój na małe cząstki jabłka.
  • Rodzynki i orzechy zalej wrzątkiem i odcedź po 10 minutach.
  • Do małej miski dodaj przez sitko suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
  • W dużej misce ubij pianę.
  • Następnie dodaj cukier – miksuj kilka minut.
  • Dodaj żółtka i miksuj, aż składniki się połączą.
  • Na koniec do ubitej masy dodaj kolejno: wymieszane suche składniki, olej, bakalie i jabłka – dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto wyłóż na formę i piecz w 150 C przez 45 minut(bez termoobiegu).
  • Po tym czasie zwiększ temperaturę do 180 C i piecz kolejne 10 minut.
Ciasto amerykańskie z jabłkami i orzechami