Ciasto amerykańskie z jabłkami i orzechami
Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia ciasto z orzechami włoskimi, rodzynkami, jabłkami i kakao.
Ciasto amerykańskie z jabłkami i orzechami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Miękka i wilgotna konsystencja ciasta doskonale komponuje się z soczystymi kawałkami jabłek, które dodają słodyczy i lekkiej kwaskowatości. Orzechy natomiast nadają dodatkowego chrupkiego smaku i aromatu. To proste w przygotowaniu ciasto to doskonały wybór na jesienne popołudnie przy filiżance herbaty.
SKŁADNIKI
- 1 kg jabłek
- garść rodzynek
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 1 ½ szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
PRZEPIS
- Nagrzej piekarnik do 150 C i wyłóż na blachę papierem do pieczenia.
- Obierz i pokrój na małe cząstki jabłka.
- Rodzynki i orzechy zalej wrzątkiem i odcedź po 10 minutach.
- Do małej miski dodaj przez sitko suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
- W dużej misce ubij pianę.
- Następnie dodaj cukier – miksuj kilka minut.
- Dodaj żółtka i miksuj, aż składniki się połączą.
- Na koniec do ubitej masy dodaj kolejno: wymieszane suche składniki, olej, bakalie i jabłka – dokładnie wymieszaj.
- Ciasto wyłóż na formę i piecz w 150 C przez 45 minut(bez termoobiegu).
- Po tym czasie zwiększ temperaturę do 180 C i piecz kolejne 10 minut.