Ciasto bananowe
Szybki i prosty sposób na pyszne ciasto bananowe z orzechami i kawałkami gorzkiej czekolady.
Ciasto bananowe z orzechami i kawałkami gorzkiej czekolady to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Soczyste i słodkie banany nadają wilgotności ciastu, a chrupiące orzechy dodają tekstury i smaku. Kawałki gorzkiej czekolady wzbogacają kompozycję nutą intensywnego smaku, idealnie kontrastując ze słodyczą bananów. To doskonały wybór na szybki, smaczny deser lub przekąskę do herbaty, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom bananów i czekolady.
SKŁADNIKI
- 75 g masła
- 4 dojrzałe banany + 1 banan do dekoracji
- 1 jajko
- 140 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody
- 170 g mąki pszennej
- garść orzechów włoskich lub pekan, posiekanych
- pół tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej
PRZEPIS
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wyłóż foremkę papierem do pieczenia.
- Roztop masło w małym garczku i ostudź.
- W średniej wielkości misce rozgnieć widelcem 4 banany i wymieszaj z roztopionym masłem.
- Dodaj jajko, cukier i ekstrakt waniliowy – wymieszaj.
- Następnie przesiej do tej miski mąkę i sodę oraz dokładnie wszystko wymieszaj.
- Na koniec dodaj posiekane orzechy i czekoladę i delikatnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do foremki, a na wierzchu ułóż przekrojonego wzdłuż banana.
- Piecz przez około 60 minut.