banany,  ciasto,  czekolada,  desery,  orzechy,  z piekarnika

Ciasto bananowe

Szybki i prosty sposób na pyszne ciasto bananowe z orzechami i kawałkami gorzkiej czekolady.

Ciasto bananowe z orzechami i kawałkami gorzkiej czekolady to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Soczyste i słodkie banany nadają wilgotności ciastu, a chrupiące orzechy dodają tekstury i smaku. Kawałki gorzkiej czekolady wzbogacają kompozycję nutą intensywnego smaku, idealnie kontrastując ze słodyczą bananów. To doskonały wybór na szybki, smaczny deser lub przekąskę do herbaty, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom bananów i czekolady.

SKŁADNIKI

  • 75 g masła
  • 4 dojrzałe banany + 1 banan do dekoracji
  • 1 jajko
  • 140 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody
  • 170 g mąki pszennej
  • garść orzechów włoskich lub pekan, posiekanych
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej

PRZEPIS

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Wyłóż foremkę papierem do pieczenia.
  • Roztop masło w małym garczku i ostudź.
  • W średniej wielkości misce rozgnieć widelcem 4 banany i wymieszaj z roztopionym masłem.
  • Dodaj jajko, cukier i ekstrakt waniliowy – wymieszaj.
  • Następnie przesiej do tej miski mąkę i sodę oraz dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Na koniec dodaj posiekane orzechy i czekoladę i delikatnie wymieszaj.
  • Przelej ciasto do foremki, a na wierzchu ułóż przekrojonego wzdłuż banana.
  • Piecz przez około 60 minut.
Ciasto bananowe