Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Niesamowicie smaczne i aromatyczne ciasto marchewkowe z orzechami i jabłkami oraz kremem mascarpone.
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone to deser, który charakteryzuje się wilgotnym wnętrzem oraz delikatnym, kremowym dodatkiem mascarpone. To ciasto świetnie sprawdza się na różnego rodzaju uroczystości, przyjęcia czy imprezy rodzinne. Jest to doskonała propozycja dla miłośników deserów.
SKŁADNIKI
Ciasto
- 2 jajka, w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru pudru
- 150 ml oleju
- 250 g marchewek, drobno startych
- 50 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
- 1 jabłko, drobno pokrojone
- 60 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Krem
- 250 g mascarpone
- 100 g masła, miękkiego
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
PRZEPIS
- Przygotuj tortownicę (24 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Ubij jajka.
- Następnie dodaj do nich cukier i ubijaj dalej, aż masa będzie gładka.
- Ciągle ubijając dolej cienkim strumieniem olej.
- Dodaj marchewkę, jabłko, orzechy, wiórki i dokładnie wymieszaj.
- Do drugiej miski przesiej: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.
- Suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie połącz.
- Ciasto wyłóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 150 C i piecz przez 1 godzinę.
- Przygotuj krem: ubij masło, aby zrobiło się puszyste.
- Dalej ubijając dodaj mascarpone.
- Po kilku minutach dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy i ubijaj aż składniki dokładnie się połączą.
- Ostudzone ciasto przekrój na pół i przełóż kremem.
- Na koniec posmaruj wierzch ciasta i ozdób orzechami.