
Ciasto piernikowo – malinowe z kremem
Ciasto świąteczne bez pieczenia.
Ciasto piernikowo-malinowe z kremem bez pieczenia to elegancki i łatwy w przygotowaniu deser, który łączy w sobie korzenny aromat piernika z owocową świeżością malin. Na spodzie z piernikowych herbatników układa się delikatny krem, który nadaje całości aksamitnej konsystencji. Maliny natomiast przełamują słodycz, dodając lekko kwaskowego akcentu, który doskonale komponuje się z korzennymi nutami. Ciasto można udekorować pokruszonymi ciasteczkami i liofilizowanymi malinami, co czyni je jeszcze bardziej apetycznym. Brak potrzeby pieczenia sprawia, że deser jest szybki w przygotowaniu, idealny na każdą okazję. To ciasto to świetny wybór na świąteczny stół lub wyjątkowe spotkania w gronie bliskich.
SKŁADNIKI
- ciastka korzenne (ja użyłam spekulatius)
- około 70 ml mleka
- 750 ml śmietanki 36%
- 750 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki kremu ciasteczkowego (opcjonalnie)
- 6 łyżek dżemu malinowego
- 250 g świeżych malin
- maliny liofilizowane do posypania
- pokruszone ciasteczka do posypania
PRZEPIS
- Przygotuj foremkę: prostokątną formę (23x36cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Przygotuj krem: ubij na sztywno śmietankę, mascarpone i cukier puder, następnie dodaj krem ciasteczkowy (jeśli używasz) i ubijaj do połączenia się składników.
- Dno wyłóż ciasteczkami i skrop je mlekiem.
- Na ciastka nałóż 4 łyżki kremu – rozsmaruj, ułóż połowę malin, nałóż kolejną część kremu – rozsmaruj i nałóż 3 łyżki dżemu.
- Następnie nałóż kolejną warstwę ciastek, skrop mlekiem i powtórz czynność z kremem (pozostaw trochę do posmarowania wierzchu), malinami i dżemem.
- Na wierzchu ułóż ciastka, skrop mlekiem i posmaruj kremem. Całość ozdób pokruszonymi ciasteczkami i liofilizowanymi malinami.
