borówki,  ciasto,  desery,  owoce,  przyjęcia/imprezy

Ciasto z borówkami

Puszysty biszkopt z owocami.

Przepis na ciasto z borówkami to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i stworzenie apetycznego deseru. Dodatek borówek nadaje ciastu wyjątkowego, owocowego smaku i soczystości. Ciasto można posypać lekko cukrem pudrem przed podaniem, co dodatkowo uwydatni jego smak i atrakcyjny wygląd. To szybki i prosty przepis, które z pewnością zachwyci smakoszy słodkości.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g borówek (lub innych owoców)
  • cukier puder do posypania

PRZEPIS

  • Piekarnik nagrzej do 180 C.
  • Przygotuj tortownicę prostokątną (ja użyłam 21 x 33 cm) i wyłóż papierem do pieczenia.
  • W jednej misce ubij pianę z 6 białek.
  • Do drugiej, większej miski dodaj żółtka, cukier i miksuj na wysokich obrotach, aż powstanie jasna, puszysta masa (jeśli będzie za gęste dodaj odrobinę wody).
  • Następnie do utartych żółtek dodaj mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i miksuj tylko do połącznia składników.
  • Na koniec dodaj pianę i delikatnie wymieszaj.
  • Gotowe ciasto przelej na formę, a na wierzchu posyp borówką.
  • Piecz 40 minut.
  • Posyp cukrem pudrem.
Ciasto z borówkami