Ciasto z borówkami
Puszysty biszkopt z owocami.
Przepis na ciasto z borówkami to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i stworzenie apetycznego deseru. Dodatek borówek nadaje ciastu wyjątkowego, owocowego smaku i soczystości. Ciasto można posypać lekko cukrem pudrem przed podaniem, co dodatkowo uwydatni jego smak i atrakcyjny wygląd. To szybki i prosty przepis, które z pewnością zachwyci smakoszy słodkości.
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki mąki tortowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g borówek (lub innych owoców)
- cukier puder do posypania
PRZEPIS
- Piekarnik nagrzej do 180 C.
- Przygotuj tortownicę prostokątną (ja użyłam 21 x 33 cm) i wyłóż papierem do pieczenia.
- W jednej misce ubij pianę z 6 białek.
- Do drugiej, większej miski dodaj żółtka, cukier i miksuj na wysokich obrotach, aż powstanie jasna, puszysta masa (jeśli będzie za gęste dodaj odrobinę wody).
- Następnie do utartych żółtek dodaj mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i miksuj tylko do połącznia składników.
- Na koniec dodaj pianę i delikatnie wymieszaj.
- Gotowe ciasto przelej na formę, a na wierzchu posyp borówką.
- Piecz 40 minut.
- Posyp cukrem pudrem.