ciasto,  czereśnie,  desery,  owoce,  przyjęcia/imprezy

Ciasto z czereśniami

Szybkie, puszyste ciasto z owocami.

Ciasto z czereśniami to klasyczny i uwielbiany przez wielu – deser. Soczyste i aromatyczne czereśnie, umieszczone na delikatnym cieście, nadają mu wyjątkowego smaku. Dodatek tych owoców nadaje ciastu lekkiej kwaskowatości i świeżości. To proste i szybkie do zrobienia ciasto, które zawsze cieszy się popularnością i świetnie smakuje, zwłaszcza w sezonie letnim, gdy czereśnie są świeże i pełne smaku.

SKŁADNIKI

  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 250 g czereśni, przekrojonych na pół
  • cukier puder

PRZEPIS

  • Piekarnik nagrzej do 180 C.
  • Przygotuj tortownicę o średnicy 25 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do miseczki.
  • Do większej miski dodaj jajka, cukier, cukier wanilinowy i miksuj na wysokich obrotach, aż powstanie jasna, puszysta masa (około 8 minut).
  • Następnie dolewaj olej – ciągle miksując na niskich obrotach.
  • Do miski z ciastem wsyp w dwóch częściach mieszankę mąki i miksuj tylko do połącznia się składników.
  • Gotowe ciasto wylej na formę, a na wierzchu ułóż czereśnie.
  • Piecz 40 minut.
  • Posyp cukrem pudrem.
Ciasto z czereśniami