Ciasto z czereśniami
Szybkie, puszyste ciasto z owocami.
Ciasto z czereśniami to klasyczny i uwielbiany przez wielu – deser. Soczyste i aromatyczne czereśnie, umieszczone na delikatnym cieście, nadają mu wyjątkowego smaku. Dodatek tych owoców nadaje ciastu lekkiej kwaskowatości i świeżości. To proste i szybkie do zrobienia ciasto, które zawsze cieszy się popularnością i świetnie smakuje, zwłaszcza w sezonie letnim, gdy czereśnie są świeże i pełne smaku.
SKŁADNIKI
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 120 ml oleju rzepakowego
- 250 g czereśni, przekrojonych na pół
- cukier puder
PRZEPIS
- Piekarnik nagrzej do 180 C.
- Przygotuj tortownicę o średnicy 25 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do miseczki.
- Do większej miski dodaj jajka, cukier, cukier wanilinowy i miksuj na wysokich obrotach, aż powstanie jasna, puszysta masa (około 8 minut).
- Następnie dolewaj olej – ciągle miksując na niskich obrotach.
- Do miski z ciastem wsyp w dwóch częściach mieszankę mąki i miksuj tylko do połącznia się składników.
- Gotowe ciasto wylej na formę, a na wierzchu ułóż czereśnie.
- Piecz 40 minut.
- Posyp cukrem pudrem.