Cukinia w aromatycznym sosie
Aromatyczny sos z cukinią i świeżymi ziołami.
Sos z cukinią to delikatny i lekki dodatek do wielu dań. Aby go przygotować, cukinię należy pokroić na drobne kawałki i podsmażyć wraz z cebulką, czosnkiem i przyprawami na oliwie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietankę. Gotowe danie posypujemy świeżym koperkiem i pietruszką. Ten sos doskonale komponuje się z makaronem, ryżem, ziemniakami, jak również z kurczakiem, czy rybą.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 120 ml śmietanki do zup i sosów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki koperku, pokrojonego
- 2 łyżki pietruszki pokrojonej
PRZEPIS
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulkę z czosnkiem.
- Dodaj pokrojoną cukinię, paprykę, kurkumę, sól, pieprz i podsmażaj przez około 5 minut, aż się zarumieni.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, śmietankę i zagotuj.
- Na koniec posyp koperkiem i pietruszką.
PROPOZYCJA PODANIA
makaron / ziemniaki / ryż