cukinia,  jednogarnkowe,  sosy

Cukinia w aromatycznym sosie

Aromatyczny sos z cukinią i świeżymi ziołami.

Sos z cukinią to delikatny i lekki dodatek do wielu dań. Aby go przygotować, cukinię należy pokroić na drobne kawałki i podsmażyć wraz z cebulką, czosnkiem i przyprawami na oliwie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietankę. Gotowe danie posypujemy świeżym koperkiem i pietruszką. Ten sos doskonale komponuje się z makaronem, ryżem, ziemniakami, jak również z kurczakiem, czy rybą.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 1 cukinia, pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 120 ml śmietanki do zup i sosów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki koperku, pokrojonego
  • 2 łyżki pietruszki pokrojonej

PRZEPIS

  • Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulkę z czosnkiem.
  • Dodaj pokrojoną cukinię, paprykę, kurkumę, sól, pieprz i podsmażaj przez około 5 minut, aż się zarumieni.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, śmietankę i zagotuj.
  • Na koniec posyp koperkiem i pietruszką.

PROPOZYCJA PODANIA

makaron / ziemniaki / ryż

Cukinia w aromatycznym sosie