
Kurczak curry z warzywami
Jednogarnkowy kurczak curry w kremowym sosie z warzywami.
Kurczak curry to aromatyczne i sycące danie inspirowane kuchnią indyjską. Soczyste kawałki kurczaka duszone w kremowym sosie curry doskonale komponują się z marchewką i brokułami, tworząc pełnowartościowy posiłek. To szybki i prosty sposób na obiad pełen smaku i przypraw. Podawany z ryżem zachwyci każdego miłośnika orientalnych dań.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 300 g ryżu basmati
- 400 g piersi z kurczaka, pokrojonych na paseczki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula, pokrojona w półplasterki
- 3 marchewki, pokrojone w paseczki
- 300-400 g różyczek brokuła
- 1,5 łyżeczki curry
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 300 ml śmietanki do zup i sosów
PRZEPIS
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pokrojonego kurczaka wymieszaj z olejem, curry, słodką papryką i solą.
- Rozgrzej patelnię i dodaj kurczaka, cebulę, marchewkę (w razie potrzeby dodaj odrobinę oleju) – całość podsmażaj przez 10 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodaj brokuły, przyprawy – wymieszaj i podsmażaj przez 1 minutę.
- Następnie wlej śmietankę i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez około 10 minut.
- Gotowe danie podawaj z ryżem.
