baner,  ciasto,  cynamon,  desery,  pieczywo,  przyjęcia/imprezy,  z piekarnika

Cynamonki

Drożdżowe bułeczki z cynamonem.


Cynamonki to słodkie bułeczki drożdżowe, które swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięczają cynamonowi. Po upieczeniu nabierają one delikatnie chrupiącej skórki, a ich wnętrze jest miękkie i pełne smaku. Są one doskonałym pomysłem na słodkie śniadanie lub dodatek do popołudniowej herbaty.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 20-24

Ciasto

  • 250 ml ciepłego mleka, podgrzanego
  • 14 g drożdży instant
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 70 g miękkiego masła, pokrojonego

Nadzienie

  • 90 g masła, roztopione
  • 3 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 120 g cukru trzcinowego

Wykończenie

  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • lukier (przesiany przez sitko cukier puder wymieszany z wodą)

PRZEPIS

  • Przygotuj ciasto: Do jednej miski wlej ciepłe mleko i wsyp drożdże – wymieszaj i odstaw na 5 minut.
  • Do misy miksera przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i wymieszaj łyżką.
  • Wlej mleko z drożdżami i wymieszaj, a następnie dodaj jajka i wyrabiaj ciasto w mikserze przez około 5 minut – tzw. hakiem.
  • Po tym czasie dodaj pokrojone masło i wyrabiaj dalej przez około 10 minut.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na około 90 minut do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie przygotuj nadzienie: Masło rozpuść, ostudź i wymieszaj z cynamonem, cukrem wanilinowym i cukier trzcinowym.
  • Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Przygotuj stolnicę, podsyp ją mąką, wyłóż na nią wyrośnięte ciasto i chwilę pougniataj.
  • Ciasto rozwałkuj na placek i posmaruj przygotowaną masą cynamonową.
  • Całość zwiń w rulon, pokrój na plastry grubości około 2 cm i układaj na blaszce – przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut minut do wyrośnięcia.
  • Wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz całość w 180 C przez około 20 minut.
  • Gotowe bułeczki posmaruj lukrem.
Cynamonki