Cynamonki
Drożdżowe bułeczki z cynamonem.
Cynamonki to słodkie bułeczki drożdżowe, które swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięczają cynamonowi. Po upieczeniu nabierają one delikatnie chrupiącej skórki, a ich wnętrze jest miękkie i pełne smaku. Są one doskonałym pomysłem na słodkie śniadanie lub dodatek do popołudniowej herbaty.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 20-24
Ciasto
- 250 ml ciepłego mleka, podgrzanego
- 14 g drożdży instant
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka, w temperaturze pokojowej
- 70 g miękkiego masła, pokrojonego
Nadzienie
- 90 g masła, roztopione
- 3 łyżki cynamonu
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 120 g cukru trzcinowego
Wykończenie
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
- lukier (przesiany przez sitko cukier puder wymieszany z wodą)
PRZEPIS
- Przygotuj ciasto: Do jednej miski wlej ciepłe mleko i wsyp drożdże – wymieszaj i odstaw na 5 minut.
- Do misy miksera przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i wymieszaj łyżką.
- Wlej mleko z drożdżami i wymieszaj, a następnie dodaj jajka i wyrabiaj ciasto w mikserze przez około 5 minut – tzw. hakiem.
- Po tym czasie dodaj pokrojone masło i wyrabiaj dalej przez około 10 minut.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na około 90 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie: Masło rozpuść, ostudź i wymieszaj z cynamonem, cukrem wanilinowym i cukier trzcinowym.
- Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Przygotuj stolnicę, podsyp ją mąką, wyłóż na nią wyrośnięte ciasto i chwilę pougniataj.
- Ciasto rozwałkuj na placek i posmaruj przygotowaną masą cynamonową.
- Całość zwiń w rulon, pokrój na plastry grubości około 2 cm i układaj na blaszce – przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut minut do wyrośnięcia.
- Wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz całość w 180 C przez około 20 minut.
- Gotowe bułeczki posmaruj lukrem.