Donuty z piekarnika
Bardzo prosty i szybki przepis na donuty bez smażenia.
Domowe donuty z piekarnika to pyszna alternatywa dla tych tradycyjnie smażonych. Przygotowane z delikatnego ciasta, pieczone donuty są lekkie, puszyste i mniej kaloryczne. Proces pieczenia jest prosty, a aromat wypełnia całą kuchnię, gdy donuty nabierają złocistego koloru. Po upieczeniu można je oblać lukrem i udekorować wedle własnych upodobań.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 12
- 1 jajko
- 70g cukru
- 50g masła, roztopionego
- 100ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 130g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody
PRZEPIS
- Nagrzej piekarnik do 175 C.
- Do dużej miski dodaj jajko, cukier i wymieszaj.
- Następnie dolej roztopione masło, mleko, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wymieszaj.
- Gotowe ciasto nakładaj na formę silikonową do donutów (nie musisz jej niczym smarować).
- Piecz przez około 15 minut.