baner,  desery,  pączki / donuty,  przyjęcia/imprezy,  z piekarnika

Donuty z piekarnika

Bardzo prosty i szybki przepis na donuty bez smażenia.


Domowe donuty z piekarnika to pyszna alternatywa dla tych tradycyjnie smażonych. Przygotowane z delikatnego ciasta, pieczone donuty są lekkie, puszyste i mniej kaloryczne. Proces pieczenia jest prosty, a aromat wypełnia całą kuchnię, gdy donuty nabierają złocistego koloru. Po upieczeniu można je oblać lukrem i udekorować wedle własnych upodobań.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 12

  • 1 jajko
  • 70g cukru
  • 50g masła, roztopionego
  • 100ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 130g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody

PRZEPIS

  • Nagrzej piekarnik do 175 C.
  • Do dużej miski dodaj jajko, cukier i wymieszaj.
  • Następnie dolej roztopione masło, mleko, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wymieszaj.
  • Gotowe ciasto nakładaj na formę silikonową do donutów (nie musisz jej niczym smarować).
  • Piecz przez około 15 minut.
Donuty z piekarnika