Dorsz w sosie z suszonymi pomidorami
Pyszny i szybki do wykonania przepis na dorsza w kremowym sosie z suszonymi pomidorami.
Dorsz w sosie z suszonymi pomidorami to danie, które łączy delikatność ryby z intensywnym smakiem suszonych pomidorów. Aby je przygotować – przyprawionego dorsza podsmażamy na patelni z odrobiną masła i oliwy. Następnie dodajemy zmielone suszone pomidory, śmietankę i przyprawy, gotując całość kilka minut. Tak przygotowany dorsz staje się wyjątkowo aromatycznym i smacznym daniem. Może być podawany z ugotowanymi warzywami, takimi jak szparagi czy brokuły, oraz dodatkiem ryżu lub ziemniaków. Ten przepis zachwyca prostotą przygotowania i bogatym smakiem.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 400 g filetu z dorsza
- ½ łyżki masła
- ½ łyżki oliwy
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki tymianku
- 2 łyżki zmielonych suszonych pomidorów z zalewy
- 125 ml śmietanki do zup i sosów
PRZEPIS
- Przekrój cytryny na pół. Jedną połowę pokrój na plasterki i odłóż
- Rozgrzej na patelni masło i oliwę.
- Dopraw dorsza solą, pieprzem i tymiankiem, połóż na patelni i obsmaż z każdej strony po około minucie.
- Dodaj pastę z suszonych pomidorów, po chwili wlej śmietankę i dodaj paprykę w proszku, wymieszaj i zagotuj.
- Delikatnie przewróć rybę na drugą stronę.
- Gotuj sos przez około 2 minuty aż zgęstnieje, w międzyczasie polewaj rybę sosem.
- Odstaw z ognia i gotowe.
PROPOZYCJA PODANIA
ziemniaki / kasza / ryż