cytryny,  dorsz,  jednogarnkowe,  ryby,  sosy,  suszone pomidory

Dorsz w sosie z suszonymi pomidorami

Pyszny i szybki do wykonania przepis na dorsza w kremowym sosie z suszonymi pomidorami.

Dorsz w sosie z suszonymi pomidorami to danie, które łączy delikatność ryby z intensywnym smakiem suszonych pomidorów. Aby je przygotować – przyprawionego dorsza podsmażamy na patelni z odrobiną masła i oliwy. Następnie dodajemy zmielone suszone pomidory, śmietankę i przyprawy, gotując całość kilka minut. Tak przygotowany dorsz staje się wyjątkowo aromatycznym i smacznym daniem. Może być podawany z ugotowanymi warzywami, takimi jak szparagi czy brokuły, oraz dodatkiem ryżu lub ziemniaków. Ten przepis zachwyca prostotą przygotowania i bogatym smakiem.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 400 g filetu z dorsza
  • ½ łyżki masła
  • ½ łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki zmielonych suszonych pomidorów z zalewy
  • 125 ml śmietanki do zup i sosów

PRZEPIS

  • Przekrój cytryny na pół. Jedną połowę pokrój na plasterki i odłóż
  • Rozgrzej na patelni masło i oliwę.
  • Dopraw dorsza solą, pieprzem i tymiankiem, połóż na patelni i obsmaż z każdej strony po około minucie.
  • Dodaj pastę z suszonych pomidorów, po chwili wlej śmietankę i dodaj paprykę w proszku, wymieszaj i zagotuj.
  • Delikatnie przewróć rybę na drugą stronę.
  • Gotuj sos przez około 2 minuty aż zgęstnieje, w międzyczasie polewaj rybę sosem.
  • Odstaw z ognia i gotowe.

PROPOZYCJA PODANIA

ziemniaki / kasza / ryż

Dorsz w sosie z suszonymi pomidorami