Drożdżówki z serem
Z kruszonką i lukrem.
Drożdżówki z serem to pyszna i sycąca przekąska, która zachwyca swoją delikatnością i cudownym smakiem sera. To doskonała propozycja na śniadanie, podwieczorek czy przekąskę do kawy, która zadowoli każde podniebienie.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 24
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka, podgrzanego
- 14 g drożdży instant
- 2 jajka, w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru
- 100 g masła, roztopionego
Nadzienie
- 500 g twarogu
- 1 jajko
- 1 cukier wanilinowy
- 50 g cukru pudru
Kruszonka
- 120 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła, pokrojonego
- 50 g cukru pudru
Wykończenie
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
- lukier (przesiany przez sitko cukier puder wymieszany z wodą)
PRZEPIS
- Przygotuj ciasto: Do jednej miski wlej ciepłe mleko i wsyp drożdże – wymieszaj i odstaw na 5 minut.
- Do drugiej miski dodaj jajka, cukier i ubij na puszystą masę.
- Do misy miksera przesiej mąkę i dodaj mleko z drożdżami oraz ubite jajka – najpierw wymieszaj delikatnie łyżką, a następnie wyrabiaj przez około 15 minut ciasto w mikserze – tzw. hakiem.
- Następnie wlej roztopione, przestudzone masło i wyrabiaj kolejne 5 minut.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na około 90 minut do wyrośnięcia.
- Przygotuj nadzienie: Dodaj do miski twaróg, jajko, cukier wanilinowy i cukier puder – miksuj przez około 1 minutę.
- Przygotuj kruszonkę: Do miski dodaj mąkę, pokrojone, masło oraz cukier puder – całość rozcieraj palcami aż uzyskasz kruszonkę.
- Przygotuj dwie blaszki i wyłóż je papierem do pieczenia.
- Przygotuj stolnicę, podsyp ją mąką, wyłóż na nią wyrośnięte ciasto i chwilę pougniataj.
- Następnie rozwałkuj ciasto (podsypując mąką w razie potrzeby) na placek o grubości około 1,5 cm i wykrajaj szklanką o średnicy około 8 cm kółka.
- Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.
- Na każdym kółku zrób wgłębienie za pomocą spodu szklanki o mniejszej średnicy.
- We wgłębienia nakładaj przygotowane nadzienie serowe, a boki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Całe bułeczki posyp kruszonką, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut minut do wyrośnięcia.
- Blachę drożdżówek piecz w 180 C przez około 20 minut.
- Gotowe bułeczki możesz polać lukrem.