ciasto,  desery,  pieczywo,  przyjęcia/imprezy,  z piekarnika

Drożdżówki z serem

Z kruszonką i lukrem.

Drożdżówki z serem to pyszna i sycąca przekąska, która zachwyca swoją delikatnością i cudownym smakiem sera. To doskonała propozycja na śniadanie, podwieczorek czy przekąskę do kawy, która zadowoli każde podniebienie.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 24

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka, podgrzanego
  • 14 g drożdży instant
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła, roztopionego

Nadzienie

  • 500 g twarogu
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy
  • 50 g cukru pudru

Kruszonka

  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego
  • 50 g cukru pudru

Wykończenie

  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • lukier (przesiany przez sitko cukier puder wymieszany z wodą)

PRZEPIS

  • Przygotuj ciasto: Do jednej miski wlej ciepłe mleko i wsyp drożdże – wymieszaj i odstaw na 5 minut.
  • Do drugiej miski dodaj jajka, cukier i ubij na puszystą masę.
  • Do misy miksera przesiej mąkę i dodaj mleko z drożdżami oraz ubite jajka – najpierw wymieszaj delikatnie łyżką, a następnie wyrabiaj przez około 15 minut ciasto w mikserze – tzw. hakiem.
  • Następnie wlej roztopione, przestudzone masło i wyrabiaj kolejne 5 minut.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na około 90 minut do wyrośnięcia.
  • Przygotuj nadzienie: Dodaj do miski twaróg, jajko, cukier wanilinowy i cukier puder – miksuj przez około 1 minutę.
  • Przygotuj kruszonkę: Do miski dodaj mąkę, pokrojone, masło oraz cukier puder – całość rozcieraj palcami aż uzyskasz kruszonkę.
  • Przygotuj dwie blaszki i wyłóż je papierem do pieczenia.
  • Przygotuj stolnicę, podsyp ją mąką, wyłóż na nią wyrośnięte ciasto i chwilę pougniataj.
  • Następnie rozwałkuj ciasto (podsypując mąką w razie potrzeby) na placek o grubości około 1,5 cm i wykrajaj szklanką o średnicy około 8 cm kółka.
  • Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.
  • Na każdym kółku zrób wgłębienie za pomocą spodu szklanki o mniejszej średnicy.
  • We wgłębienia nakładaj przygotowane nadzienie serowe, a boki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  • Całe bułeczki posyp kruszonką, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut minut do wyrośnięcia.
  • Blachę drożdżówek piecz w 180 C przez około 20 minut.
  • Gotowe bułeczki możesz polać lukrem.
Drożdżówki z serem