kasze,  komosa ryżowa,  kurczak,  mięso,  papryka

Fajitas z kurczakiem i komosą ryżową

Prosty przepis na pieczonego kurczaka z warzywami podawanego z komosą ryżową.

Fajitas z kurczakiem i komosą ryżową to smaczne danie o korzeniach meksykańskich, które łączy w sobie różnorodne smaki. Soczyste kawałki kurczaka wraz z kolorowymi paprykami marynowane w aromatycznych przyprawach, takich jak papryka chilli, kmin, czosnek, oregano, nadają potrawie głęboki smak. Lekka komosa ryżowa stanowi idealne uzupełnienie całego dania. To danie nie tylko smakuje wybornie, ale także przyciąga uwagę swoim kolorowym i apetycznym wyglądem, doskonale pasując na meksykańskie przyjęcie czy wspólny posiłek z przyjaciółmi.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 2 szklanki komosy ryżowej
  • 700g piersi z kurczaka, pokrojonej na paseczki
  • 4 papryki (dowolny kolor), pokrojone w paseczki
  • 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w paseczki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki pokrojonego szczypiorku do posypania
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • ⅓ szklanki sera Cheddar, startego

PRZEPIS

  • Rozgrzej piekarnik do 200 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Przygotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją z opakowania.
  • Pokrój kurczaka na paseczki.
  • Pokrój wszystkie warzywa.
  • Do miski dodaj paprykę, cebulę, kurczaka i przyprawy.
  • Skrop oliwą z oliwek i dobrze wymieszaj.
  • Wyłóż przygotowaną mieszankę na przygotowaną blaszkę do pieczenia i piecz przez około 20 minut.
  • Podawaj na komosie ryżowej.

PROPOZYCJA PODANIA

łyżka jogurtu / tarty ser / szczypiorek do posypania

Fajitas z kurczakiem i komosą ryżową