Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym
Soczyste kawałki kurczaka w pysznym, kremowym sosie pieczarkowym ze szpinakiem.
Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym to smaczne i pożywne danie, które zachwyci miłośników aromatycznych sosów. Filety z kurczaka są delikatne i soczyste, a sos pieczarkowy dodaje im wyrazistego smaku. Do tego szpinak, który wzbogaca potrawę o nuty świeżości i koloru. Jest to danie idealne na obiad czy romantyczną kolację.
SKŁADNIKI
- 2 duże filety z kurczaka
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki masła
- 200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 2 małe cebule, drobno pokrojone
- 2 łyżki oliwy
- 200 ml śmietanki do zup i sosów
- 150 g szpinaku
PRZEPIS
- Przygotuj kurczaka: Filety pokrój na kawałki wielkości polędwiczki, delikatnie rozbij tłuczkiem, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem oraz suszonym oregano – odstaw na bok.
- Rozgrzej na głębokiej patelni masło i dodaj pieczarki – smaż , doprawiając je w międzyczasie solą i pieprzem.
- Po chwili dodaj cebulkę i smaż około 5 minut.
- Następnie dodaj oliwę i podsmażaj filety z kurczaka po około 3 minuty z jednej strony.
- Dodaj śmietankę i zagotuj.
- Na koniec dołóż do sosu szpinak i wymieszaj.