grzyby,  jednogarnkowe,  kurczak,  mięso,  pieczarki,  sosy,  szpinak

Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym

Soczyste kawałki kurczaka w pysznym, kremowym sosie pieczarkowym ze szpinakiem.

Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym to smaczne i pożywne danie, które zachwyci miłośników aromatycznych sosów. Filety z kurczaka są delikatne i soczyste, a sos pieczarkowy dodaje im wyrazistego smaku. Do tego szpinak, który wzbogaca potrawę o nuty świeżości i koloru. Jest to danie idealne na obiad czy romantyczną kolację.

SKŁADNIKI

  • 2 duże filety z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki masła
  • 200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 2 małe cebule, drobno pokrojone
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml śmietanki do zup i sosów
  • 150 g szpinaku

PRZEPIS

  • Przygotuj kurczaka: Filety pokrój na kawałki wielkości polędwiczki, delikatnie rozbij tłuczkiem, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem oraz suszonym oregano – odstaw na bok.
  • Rozgrzej na głębokiej patelni masło i dodaj pieczarki – smaż , doprawiając je w międzyczasie solą i pieprzem.
  • Po chwili dodaj cebulkę i smaż około 5 minut.
  • Następnie dodaj oliwę i podsmażaj filety z kurczaka po około 3 minuty z jednej strony.
  • Dodaj śmietankę i zagotuj.
  • Na koniec dołóż do sosu szpinak i wymieszaj.
Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym