Filety z kurczaka w sosie z suszonymi pomidorami
Pyszne danie z soczystymi kawałkami kurczaka w aromatycznych przyprawach z dodatkiem suszonych pomidorów, szpinaku i chrupiącego boczku.
Filety z kurczaka w sosie z suszonymi pomidorami to smaczne danie, które łączy w sobie delikatność kurczaka, intensywność suszonych pomidorów, świeżość szpinaku oraz wyrazistość smaku chrupiącego boczku. Całość można podać z ulubionym dodatkiem, na przykład makaronem, ryżem lub ziemniakami. Danie to zachwyci smakoszy zarówno prostotą przygotowania, jak i bogactwem smaków.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 550g filetów z kurczaka
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka oliwy
- mąka pszenna
- 1 opakowanie pokrojonego boczku
- 1 łyżka masła
- 2/3 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki śmietanki do zup i sosów
- 8 kawałków suszonych pomidorów, pokrojonych na paseczki
- 200g szpinaku
- posiekana natka pietruszki
PRZEPIS
- Pokrój piersi z kurczaka na 3 części i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, słodką i ostrą papryką, kurkumą i 1 łyżką oliwy. Odstaw do zamarynowania na około 30 minut.
- W międzyczasie podsmaż na patelni pokrojony w kosteczkę boczek.
- Filety z kurczaka obtocz w mące.
- Na głębokiej patelni roztop masło i smaż kurczaka po około 4 minuty z każdej strony.
- Wlej gorący bulion, przykryj i gotuj przez 10 minut – w międzyczasie obracając mięsko.
- Dodaj śmietankę, wymieszaj i zagotuj – gotuj bez przykrycia przez około 5 minut.
- Dodaj pokrojone suszone pomidory i gotuj kolejne 5 minut.
- Na koniec dodaj szpinak i posyp danie boczkiem oraz pietruszką.