Focaccia z karmelizowaną cebulą
Pyszny włoski chlebek z cebulką, pieczarkami i ziemniakami.
Focaccia z karmelizowaną cebulą to wyjątkowe danie, które łączy w sobie chrupiący, oliwkowy chlebek z delikatną słodyczą karmelizowanej cebuli, aromatycznymi pieczarkami i kawałkami ziemniaków. Ciasto focaccii jest puszyste, a na wierzchu wyłożone warzywami, co sprawia, że nabiera niezwykłego smaku i wyglądu. Focaccia z tymi składnikami to świetny wybór jako lekki posiłek lub eleganckie danie na specjalne okazje.
SKŁADNIKI
Focaccia
- 350 g mąki
- 7 g drożdży suszonych instant
- pół łyżeczki soli
- 200 ml wody, ciepłej
- 2 łyżki oliwy
Dodatki
- 7 łyżek oliwy z oliwek, oddzielone
- 2 małe cebule, pokrojone w piórka
- 1 łyżka maggi
- 6 pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 2 małe ziemniaki, pokrojone na plasterki
- rozmaryn
- 120 g sera, startego
PRZEPIS
- Przygotuj chlebek: Przesiej mąkę do miski i dodaj do niej drożdże i sól – całość dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj ciepłą wodę, oliwę z oliwek i zagnieć ciasto.
- Ciasto pozostaw w misce, przykrytej ściereczką i odstaw na 1,5 h do wyrośnięcia.
- W międzyczasie: przygotuj cebulę: rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na głębokiej patelni i zeszklij cebulę. Po około 5 minutach dodaj maggi i podsmażaj kolejne 2 minuty – odłóż na talerz.
- Przygotuj pieczarki: na tej samej patelnie rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż pieczarki na złocisty kolor, w międzyczasie dopraw solą i pieprzem – gotowe odstaw na bok.
- Przygotuj ziemniaki: pokrój je na cieniutkie plasterki i zalej wrzątkiem na około 10 minut. Po tym czasie odcedź i osusz.
- Po tym czasie wyłóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj oliwą, posyp rozmarynem, powgniataj palcami i rozciągnij. Przykryj ponownie ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Na wierzchu posyp chlebek startym serem, następnie rozłóż równomiernie skarmelizowaną cebulę, plasterki ziemniaków i pieczarki.
- Na koniec skrop oliwą, posyp świeżym rozmarynem i solą.
- Wstaw do nagrzanego do 220 C piekarnika i piecz przez około 20 minut.