cebula,  focaccia,  grzyby,  pieczarki,  pieczywo,  przyjęcia/imprezy,  z piekarnika,  ziemniaki

Focaccia z karmelizowaną cebulą

Pyszny włoski chlebek z cebulką, pieczarkami i ziemniakami.

Focaccia z karmelizowaną cebulą to wyjątkowe danie, które łączy w sobie chrupiący, oliwkowy chlebek z delikatną słodyczą karmelizowanej cebuli, aromatycznymi pieczarkami i kawałkami ziemniaków. Ciasto focaccii jest puszyste, a na wierzchu wyłożone warzywami, co sprawia, że nabiera niezwykłego smaku i wyglądu. Focaccia z tymi składnikami to świetny wybór jako lekki posiłek lub eleganckie danie na specjalne okazje.

SKŁADNIKI

Focaccia

  • 350 g mąki
  • 7 g drożdży suszonych instant
  • pół łyżeczki soli
  • 200 ml wody, ciepłej
  • 2 łyżki oliwy

Dodatki

  • 7 łyżek oliwy z oliwek, oddzielone
  • 2 małe cebule, pokrojone w piórka
  • 1 łyżka maggi
  • 6 pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 2 małe ziemniaki, pokrojone na plasterki
  • rozmaryn
  • 120 g sera, startego

PRZEPIS

  • Przygotuj chlebek: Przesiej mąkę do miski i dodaj do niej drożdże i sól – całość dokładnie wymieszaj.
  • Następnie dodaj ciepłą wodę, oliwę z oliwek i zagnieć ciasto.
  • Ciasto pozostaw w misce, przykrytej ściereczką i odstaw na 1,5 h do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie: przygotuj cebulę: rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na głębokiej patelni i zeszklij cebulę. Po około 5 minutach dodaj maggi i podsmażaj kolejne 2 minuty – odłóż na talerz.
  • Przygotuj pieczarki: na tej samej patelnie rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż pieczarki na złocisty kolor, w międzyczasie dopraw solą i pieprzem – gotowe odstaw na bok.
  • Przygotuj ziemniaki: pokrój je na cieniutkie plasterki i zalej wrzątkiem na około 10 minut. Po tym czasie odcedź i osusz.
  • Po tym czasie wyłóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj oliwą, posyp rozmarynem, powgniataj palcami i rozciągnij. Przykryj ponownie ściereczką i odstaw na 30 minut.
  • Na wierzchu posyp chlebek startym serem, następnie rozłóż równomiernie skarmelizowaną cebulę, plasterki ziemniaków i pieczarki.
  • Na koniec skrop oliwą, posyp świeżym rozmarynem i solą.
  • Wstaw do nagrzanego do 220 C piekarnika i piecz przez około 20 minut.
Focaccia z karmelizowaną cebulą