Focaccia z pomidorkami i oliwkami
Pyszny włoski chlebek z ziołami, zielonymi oliwkami oraz pomidorkami koktajlowymi.
Focaccia z pomidorkami i oliwkami to włoski chlebek, który zachwyca swoim intensywnym smakiem i aromatem. Ciasto jest puszyste w środku, a na wierzchu pokryte pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, które nadają mu wyjątkowej soczystości i charakterystycznego posmaku. Dodatek oliwy z oliwek, oregano i soli sprawia, że chlebek nabiera intensywnego smaku. To idealna przekąska, która może też być używana jako dodatek do dań głównych czy sałatek. Focaccia z pomidorkami i oliwkami to prawdziwa uczta dla podniebienia i doskonała propozycja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej.
SKŁADNIKI
- 350 g mąki
- 7 g drożdży suszonych instant
- pół łyżeczki soli
- 200 ml wody, ciepłej
- 2 łyżki oliwy
- zielone oliwki, przekrojone na pół
- pomidorki koktajlowe, przekrojone
- oregano
- sól
PRZEPIS
- Przesiej mąkę do miski i dodaj do niej drożdże i sól – całość dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj ciepłą wodę, oliwę z oliwek i zagnieć ciasto.
- Ciasto pozostaw w misce, przykrytej ściereczką i odstaw na 1,5 h do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wyłóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągnij.
- Na wierzch dodaj oliwki i pomidorki koktajlowe – dociskając do ciasta.
- Przykryj ponownie ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie posmaruj foccacie oliwą i posyp suszonym oregano oraz solą.
- Wstaw do nagrzanego do 220 C piekarnika i piecz przez około 18 minut.