focaccia,  oliwki,  pieczywo,  pomidorki koktajlowe,  przyjęcia/imprezy,  z piekarnika

Focaccia z pomidorkami i oliwkami

Pyszny włoski chlebek z ziołami, zielonymi oliwkami oraz pomidorkami koktajlowymi.

Focaccia z pomidorkami i oliwkami to włoski chlebek, który zachwyca swoim intensywnym smakiem i aromatem. Ciasto jest puszyste w środku, a na wierzchu pokryte pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, które nadają mu wyjątkowej soczystości i charakterystycznego posmaku. Dodatek oliwy z oliwek, oregano i soli sprawia, że chlebek nabiera intensywnego smaku. To idealna przekąska, która może też być używana jako dodatek do dań głównych czy sałatek. Focaccia z pomidorkami i oliwkami to prawdziwa uczta dla podniebienia i doskonała propozycja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej.

SKŁADNIKI

  • 350 g mąki
  • 7 g drożdży suszonych instant
  • pół łyżeczki soli
  • 200 ml wody, ciepłej
  • 2 łyżki oliwy
  • zielone oliwki, przekrojone na pół
  • pomidorki koktajlowe, przekrojone
  • oregano
  • sól

PRZEPIS

  • Przesiej mąkę do miski i dodaj do niej drożdże i sól – całość dokładnie wymieszaj.
  • Następnie dodaj ciepłą wodę, oliwę z oliwek i zagnieć ciasto.
  • Ciasto pozostaw w misce, przykrytej ściereczką i odstaw na 1,5 h do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie wyłóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągnij.
  • Na wierzch dodaj oliwki i pomidorki koktajlowe – dociskając do ciasta.
  • Przykryj ponownie ściereczką i odstaw na 30 minut.
  • Po tym czasie posmaruj foccacie oliwą i posyp suszonym oregano oraz solą.
  • Wstaw do nagrzanego do 220 C piekarnika i piecz przez około 18 minut.
Focaccia z pomidorkami i oliwkami