Gniecione ziemniaki z piekarnika
Ziemniaki trochę inaczej – gniecione i pieczone.
Gniecione ziemniaki z piekarnika to aromatyczne i chrupiące danie, które stanowi alternatywę dla tradycyjnie podanych ziemniaków. Aby je przygotować, najpierw gotujemy ziemniaki , a następnie każdego rozgniatamy szklanką, smarujemy przygotowaną marynatą i pieczemy w piekarniku. To prosty i smaczny dodatek do mięsa, warzyw czy sałatek, który zachwyca swoją konsystencją i smakiem. Gniecione ziemniaki z piekarnika są świetną opcją na urozmaicenie menu i zaskoczenie gości.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 10 łyżek oleju
- 1 łyżeczka gotowej przyprawy do ziemniaków
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- koperek, pokrojony
PRZEPIS
- Przygotuj ziemniaki: młode ziemniaki umyj i gotuj w osolonej wodzie przez około 25 minut.
- Przygotuj marynatę: dokładnie wymieszaj olej z przyprawą do ziemniaków, papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układaj całe ziemniaki, każdego rozgnieć szklanką i posmaruj marynatą.
- Piecz w 180 C przez 40 minut.
- Posyp koperkiem.