przyjęcia/imprezy,  z piekarnika,  ziemniaki

Gniecione ziemniaki z piekarnika

Ziemniaki trochę inaczej – gniecione i pieczone.

Gniecione ziemniaki z piekarnika to aromatyczne i chrupiące danie, które stanowi alternatywę dla tradycyjnie podanych ziemniaków. Aby je przygotować, najpierw gotujemy ziemniaki , a następnie każdego rozgniatamy szklanką, smarujemy przygotowaną marynatą i pieczemy w piekarniku. To prosty i smaczny dodatek do mięsa, warzyw czy sałatek, który zachwyca swoją konsystencją i smakiem. Gniecione ziemniaki z piekarnika są świetną opcją na urozmaicenie menu i zaskoczenie gości.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 10 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka gotowej przyprawy do ziemniaków
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • koperek, pokrojony

PRZEPIS

  • Przygotuj ziemniaki: młode ziemniaki umyj i gotuj w osolonej wodzie przez około 25 minut.
  • Przygotuj marynatę: dokładnie wymieszaj olej z przyprawą do ziemniaków, papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układaj całe ziemniaki, każdego rozgnieć szklanką i posmaruj marynatą.
  • Piecz w 180 C przez 40 minut.
  • Posyp koperkiem.
Gniecione ziemniaki z piekarnika