baner, bazylia, cebula, cukinia, curry, gnocchi, jednogarnkowe, kurczak, makarony, mięso, przyjęcia/imprezy, warzywa
Gnocchi curry z kurczakiem i cukinią
Pomysł na szybki obiad.
Gnocchi curry z kurczakiem i cukinią to oryginalne danie, które łączy w sobie włoską klasykę z orientalnym smakiem. Miękkie, delikatne gnocchi wspaniale komponują się z aromatycznym sosem curry, który nadaje potrawie wyrazisty charakter. Danie jest szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pełne smaków. Gnocchi curry z kurczakiem i cukinią to świetna propozycja na obiad, który zaskoczy swoją oryginalnością i wyjątkowym połączeniem kuchni różnych kultur.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4-6
- 2 łyżki oliwy
- 400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kosteczkę
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka ziół włoskich
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka masła
- 500 g gnocchi
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 cukinia, przekrojona wzdłuż na 4 i pokrojona na plasterki
- 200 ml śmietanki do zup i sosów
- pokrojona bazylia do posypania
PRZEPIS
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i dodaj kurczaka, sól, pieprz, curry, oregano, paprykę – wymieszaj i podsmażaj przez 2 minuty.
- Dodaj masło, gnocchi i podsmażaj 3 minuty.
- Następnie dodaj cebulę, cukinię i podsmażaj pod przykryciem przez około 5-6 minut (co jakiś czas mieszając).
- Wlej śmietankę, wymieszaj i zagotuj.
- Posyp posiekaną bazylią.