baner,  bazylia,  cebula,  cukinia,  curry,  gnocchi,  jednogarnkowe,  kurczak,  makarony,  mięso,  przyjęcia/imprezy,  warzywa

Gnocchi curry z kurczakiem i cukinią

Pomysł na szybki obiad.

Gnocchi curry z kurczakiem i cukinią to oryginalne danie, które łączy w sobie włoską klasykę z orientalnym smakiem. Miękkie, delikatne gnocchi wspaniale komponują się z aromatycznym sosem curry, który nadaje potrawie wyrazisty charakter. Danie jest szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pełne smaków. Gnocchi curry z kurczakiem i cukinią to świetna propozycja na obiad, który zaskoczy swoją oryginalnością i wyjątkowym połączeniem kuchni różnych kultur.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4-6

  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kosteczkę
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka ziół włoskich
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka masła
  • 500 g gnocchi
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 cukinia, przekrojona wzdłuż na 4 i pokrojona na plasterki
  • 200 ml śmietanki do zup i sosów
  • pokrojona bazylia do posypania

PRZEPIS

  • Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i dodaj kurczaka, sól, pieprz, curry, oregano, paprykę – wymieszaj i podsmażaj przez 2 minuty.
  • Dodaj masło, gnocchi i podsmażaj 3 minuty.
  • Następnie dodaj cebulę, cukinię i podsmażaj pod przykryciem przez około 5-6 minut (co jakiś czas mieszając).
  • Wlej śmietankę, wymieszaj i zagotuj.
  • Posyp posiekaną bazylią.
Gnocchi curry z kurczakiem i cukinią