gnocchi, gorgonzola, jednogarnkowe, kurczak, makarony, mięso, przyjęcia/imprezy, suszone pomidory, szpinak, warzywa
Gnocchi z kurczakiem w sosie gorgonzola
Z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów.
Gnocchi z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie gorgonzola to połączenie wyjątkowych smaków i konsystencji. Delikatne kluseczki gnocchi doskonale komponują się z soczystymi kawałkami kurczaka. Świeży szpinak dodaje świeżości i koloru, podczas gdy suszone pomidory intensyfikują smak i aromat. Sos gorgonzola, z jego kremową konsystencją i intensywnym smakiem sera, nadaje potrawie charakteru i wyrazistości.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 6-8
- 500 g gnocchi
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kosteczkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
- 15 suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki
- 200 g sera gorgonzola
- 400 ml śmietanki do zup i sosów
- 3 garści szpinaku, pokrojonego
PRZEPIS
- Przygotuj gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przygotuj kurczaka: Pierś z kurczaka pokrój w kosteczkę.
- Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj kurczaka, sól, pieprz oraz przyprawę włoską – wymieszaj i podsmażaj przez około 5 minut.
- Dodaj suszone pomidory i podsmażaj kolejne 2 minuty.
- Następnie dodaj pokrojony ser gorgonzola, śmietankę – podgrzewaj aż składniki się połączą.
- Dodaj szpinak, gnocchi i podgrzewaj przez około 2 minuty.