cebula,  czosnek,  gnocchi,  jednogarnkowe,  parmezan,  pomidorki koktajlowe,  szpinak

Gnocchi z pomidorkami i szpinakiem

Gnocchi w kremowym sosie ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi to szybkie, jednogarnkowe danie.

Gnocchi pomidorkami i szpinakiem to danie, które łączy w sobie delikatne, puszyste kluseczki z zielonym szpinakiem oraz soczystymi pomidorkami koktajlowymi w gładkim, kremowym sosie. To danie, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem, doskonale pasuje do różnych okazji.

SKŁADNIKI

  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ szklanki pieczonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml śmietanki do zup i sosów
  • ¾ szklanki parmezanu, podzielone
  • 1 opakowanie gnocchi
  • 2 garści szpinaku

PRZEPIS

  • Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę z czosnkiem.
  • Dodaj pomidory i smaż przez 10 minut, aż zmiękną.
  • Wrzuć wszystkie przyprawy, czerwoną paprykę i koncentrat pomidorowy – wymieszaj.
  • Dodaj śmietankę i gotuj przez 3 minuty.
  • Następnie dodaj parmezan i gnocchi – gotuj przez 2 minuty pod przykryciem.
  • Na koniec wsyp szpinak.
  • Gotowe danie posyp parmezanem
Gnocchi z pomidorkami i szpinakiem