Gnocchi z pomidorkami i szpinakiem
Gnocchi w kremowym sosie ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi to szybkie, jednogarnkowe danie.
Gnocchi pomidorkami i szpinakiem to danie, które łączy w sobie delikatne, puszyste kluseczki z zielonym szpinakiem oraz soczystymi pomidorkami koktajlowymi w gładkim, kremowym sosie. To danie, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem, doskonale pasuje do różnych okazji.
SKŁADNIKI
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ szklanki pieczonej czerwonej papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 250 ml śmietanki do zup i sosów
- ¾ szklanki parmezanu, podzielone
- 1 opakowanie gnocchi
- 2 garści szpinaku
PRZEPIS
- Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę z czosnkiem.
- Dodaj pomidory i smaż przez 10 minut, aż zmiękną.
- Wrzuć wszystkie przyprawy, czerwoną paprykę i koncentrat pomidorowy – wymieszaj.
- Dodaj śmietankę i gotuj przez 3 minuty.
- Następnie dodaj parmezan i gnocchi – gotuj przez 2 minuty pod przykryciem.
- Na koniec wsyp szpinak.
- Gotowe danie posyp parmezanem