Gofry ziemniaczane
Placki ziemniaczane bez smażenia.
Gofry ziemniaczane to ciekawa odmiana dla klasycznych placków ziemniaczanych, która zachwyca swoją chrupkością i delikatnym smakiem ziemniaków. Gofry ziemniaczane są idealne jako dodatek do wytrawnych dań.
SKŁADNIKI
- 800 g ziemniaków, startych
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- tłuszcz do posmarowania gofrownicy
PRZEPIS
- Przygotuj ziemniaki: obierz, zetrzyj na grubych oczkach i odsącz z nadmiaru wody (zawiń starte ziemniaki w czystą ściereczkę i dociśnij).
- Do miski dodaj: ziemniaki, cebulę, roztopione masło, jajko, mąkę, sól, pieprz i wymieszaj.
- Rozgrzej gofrownicę, posmaruj masłem lub olejem i nakładaj przygotowaną mieszankę.
- Piecz przez około 5-10 minut aż gofry będą miały złocisty kolor.