baner,  gofry,  placki,  przyjęcia/imprezy,  ziemniaki

Gofry ziemniaczane

Placki ziemniaczane bez smażenia.


Gofry ziemniaczane to ciekawa odmiana dla klasycznych placków ziemniaczanych, która zachwyca swoją chrupkością i delikatnym smakiem ziemniaków. Gofry ziemniaczane są idealne jako dodatek do wytrawnych dań.

SKŁADNIKI

  • 800 g ziemniaków, startych
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • tłuszcz do posmarowania gofrownicy

PRZEPIS

  • Przygotuj ziemniaki: obierz, zetrzyj na grubych oczkach i odsącz z nadmiaru wody (zawiń starte ziemniaki w czystą ściereczkę i dociśnij).
  • Do miski dodaj: ziemniaki, cebulę, roztopione masło, jajko, mąkę, sól, pieprz i wymieszaj.
  • Rozgrzej gofrownicę, posmaruj masłem lub olejem i nakładaj przygotowaną mieszankę.
  • Piecz przez około 5-10 minut aż gofry będą miały złocisty kolor.
Gofry ziemniaczane