Grillowany kurczak z pomidorkami i pesto bazyliowym.
Filety z kurczaka z grilla to szybki do przygotowania posiłek. Soczyste mięso z dodatkiem mozarelli, bazyliowego pesto i pomidorków koktajlowych to pomysł na pyszny obiad.
Grillowany kurczak z serem mozzarella, pesto bazyliowym i pomidorkami to wykwintne danie, które zachwyci miłośników kuchni włoskiej. Soczyste piersi z kurczaka grillowane na złocisto są pokryte warstwą roztopionego sera mozzarella. Następnie dodajemy pesto bazyliowe, które nadaje im intensywnego smaku i koloru. Całość uzupełniają pomidorki koktajlowe, które dodają świeżości. To danie nie tylko smakuje wybornie, ale też prezentuje się apetycznie, zachęcając do sięgnięcia po kolejny kęs.
SKŁADNIKI
- 4 piersi z kurczaka, delikatnie ubite
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- 4 plasterki sera mozzarella
- ½ szklanki pesto bazyliowego
- ½ szklanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- ½ szklanki liści bazylii, pokrojonych na cienkie paseczki
PRZEPIS
- W dużej misce umieść filety z kurczaka, sól i pieprz, oliwę z oliwek, czosnek w proszku i włoskie przyprawy – dokładnie wymieszaj i natrzyj.
- Grilluj kurczaka na średnim ogniu przez około 6-8 minut z każdej strony, aż się upiecze.
- Następnie na każdy kawałek kurczaka połóż plasterek sera mozzarella i smaż jeszcze minutę, aż się rozpuści.
- W międzyczasie wymieszaj pomidorki z sokiem z cytryny i bazylią.
- Nałóż na talerz zgrillowane piersi z kurczaka.
- Na każdą połóż po około 3 łyżki bazyliowego pesto, pomidorki i posyp czarnym pieprzem.