bazylia,  cytryny,  czosnek,  kurczak,  mięso,  pesto bazyliowe,  pomidorki koktajlowe,  ser mozzarella

Grillowany kurczak z pomidorkami i pesto bazyliowym.

Filety z kurczaka z grilla to szybki do przygotowania posiłek. Soczyste mięso z dodatkiem mozarelli, bazyliowego pesto i pomidorków koktajlowych to pomysł na pyszny obiad.

Grillowany kurczak z serem mozzarella, pesto bazyliowym i pomidorkami to wykwintne danie, które zachwyci miłośników kuchni włoskiej. Soczyste piersi z kurczaka grillowane na złocisto są pokryte warstwą roztopionego sera mozzarella. Następnie dodajemy pesto bazyliowe, które nadaje im intensywnego smaku i koloru. Całość uzupełniają pomidorki koktajlowe, które dodają świeżości. To danie nie tylko smakuje wybornie, ale też prezentuje się apetycznie, zachęcając do sięgnięcia po kolejny kęs.

SKŁADNIKI

  • 4 piersi z kurczaka, delikatnie ubite
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • 4 plasterki sera mozzarella
  • ½ szklanki pesto bazyliowego
  • ½ szklanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • ½ szklanki liści bazylii, pokrojonych na cienkie paseczki

PRZEPIS

  • W dużej misce umieść filety z kurczaka, sól i pieprz, oliwę z oliwek, czosnek w proszku i włoskie przyprawy – dokładnie wymieszaj i natrzyj.
  • Grilluj kurczaka na średnim ogniu przez około 6-8 minut z każdej strony, aż się upiecze.
  • Następnie na każdy kawałek kurczaka połóż plasterek sera mozzarella i smaż jeszcze minutę, aż się rozpuści.
  • W międzyczasie wymieszaj pomidorki z sokiem z cytryny i bazylią.
  • Nałóż na talerz zgrillowane piersi z kurczaka.
  • Na każdą połóż po około 3 łyżki bazyliowego pesto, pomidorki i posyp czarnym pieprzem.
Grillowany kurczak z pomidorkami i pesto bazyliowym.