grzyby, jednogarnkowe, makarony, orzo, parmezan, pieczarki, przyjęcia/imprezy, szpinak, warzywa, wegetariańskie
Grzybowe orzo
Z parmezanem i szpinakiem.
Grzybowe orzo to wyjątkowe danie, które łączy delikatność makaronu orzo ze wspaniałym smakiem grzybów. Świeży szpinak dodaje daniu koloru i lekkości, podczas gdy parmezan tworzy kremową konsystencję i wzbogaca smak potrawy. To pyszne, a zarazem łatwe w przygotowaniu danie jest idealne na szybki obiad lub kolację.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 6-8
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 250 g pieczarek, pokrojonych na grube plastry
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
- 150 g makaronu orzo
- 750 ml bulionu
- 100 ml śmietanki do zup i sosów
- 2 garści szpinaku, pokrojonego
- 2 łyżki pokrojonej pietruszki
- 2 łyżki startego parmezanu
PRZEPIS
- Na głębokiej patelni rozpuść 1 łyżkę masła i podsmażaj cebulę z czosnkiem przez 3 minuty.
- Dodaj pozostałą łyżkę masła, pieczarki i podsmażaj je na złocisty kolor przez około 8 minut.
- Następnie dodaj sól, pieprz, włoską przyprawę, makaron orzo, bulion i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- Na koniec wlej śmietankę i zagotuj.
- Wsyp szpinak, pietruszkę, parmezan i wymieszaj.