grzyby,  jednogarnkowe,  makarony,  orzo,  parmezan,  pieczarki,  przyjęcia/imprezy,  szpinak,  warzywa,  wegetariańskie

Grzybowe orzo

Z parmezanem i szpinakiem.

Grzybowe orzo to wyjątkowe danie, które łączy delikatność makaronu orzo ze wspaniałym smakiem grzybów. Świeży szpinak dodaje daniu koloru i lekkości, podczas gdy parmezan tworzy kremową konsystencję i wzbogaca smak potrawy. To pyszne, a zarazem łatwe w przygotowaniu danie jest idealne na szybki obiad lub kolację.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 6-8

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 250 g pieczarek, pokrojonych na grube plastry
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
  • 150 g makaronu orzo
  • 750 ml bulionu
  • 100 ml śmietanki do zup i sosów
  • 2 garści szpinaku, pokrojonego
  • 2 łyżki pokrojonej pietruszki
  • 2 łyżki startego parmezanu

PRZEPIS

  • Na głębokiej patelni rozpuść 1 łyżkę masła i podsmażaj cebulę z czosnkiem przez 3 minuty.
  • Dodaj pozostałą łyżkę masła, pieczarki i podsmażaj je na złocisty kolor przez około 8 minut.
  • Następnie dodaj sól, pieprz, włoską przyprawę, makaron orzo, bulion i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  • Na koniec wlej śmietankę i zagotuj.
  • Wsyp szpinak, pietruszkę, parmezan i wymieszaj.
Grzybowe orzo