cebula,  indyk,  jednogarnkowe,  marchewka,  mięso,  przyjęcia/imprezy,  warzywa,  ziemniaki

Gulasz z indyka z warzywami

Z ziemniakami, marchewką i cebulą.

Gulasz z indyka z ziemniakami, marchewką i cebulą to wyjątkowo sycące i pełne smaku danie. Soczyste kawałki mięsa w aromatycznych przyprawach, nadają potrawie intensywnego smaku. Dodatek ziemniaków, marchewki i cebuli wzbogaca smak dania. To doskonały wybór dla miłośników kuchni domowej, którzy cenią sobie prostotę, smak i czas przygotowania potraw.

SKŁADNIKI

  • 800 – 900 g mięsa z indyka, pokrojonego w kostkę
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 marchewki, pokrojone na półplasterki
  • cebula, pokrojona w piórka
  • 6 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielski
  • około 700 ml bulionu

PRZEPIS

  • Przygotuj mięso: pokrój w kostkę i przypraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, ziołami prowansalskimi, a na koniec oprósz mąką.
  • Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmażaj mięso na rumiany kolor.
  • Przygotuj warzywa: marchewki pokrój na półplasterki, cebulę w piórka, ziemniaki w kostkę, pietruszkę posiekaj.
  • Na patelnię dodaj marchewkę, cebulę, ziemniaki, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i zalej całość bulionem.
  • Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut.
  • W razie potrzeby zagęść łyżeczką mąki przesianej przez sitko bezpośrednio do sosu, ciągle mieszając.
Gulasz z indyka z warzywami