Gulasz z indyka z warzywami
Z ziemniakami, marchewką i cebulą.
Gulasz z indyka z ziemniakami, marchewką i cebulą to wyjątkowo sycące i pełne smaku danie. Soczyste kawałki mięsa w aromatycznych przyprawach, nadają potrawie intensywnego smaku. Dodatek ziemniaków, marchewki i cebuli wzbogaca smak dania. To doskonały wybór dla miłośników kuchni domowej, którzy cenią sobie prostotę, smak i czas przygotowania potraw.
SKŁADNIKI
- 800 – 900 g mięsa z indyka, pokrojonego w kostkę
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 2 marchewki, pokrojone na półplasterki
- cebula, pokrojona w piórka
- 6 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielski
- około 700 ml bulionu
PRZEPIS
- Przygotuj mięso: pokrój w kostkę i przypraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, ziołami prowansalskimi, a na koniec oprósz mąką.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej i podsmażaj mięso na rumiany kolor.
- Przygotuj warzywa: marchewki pokrój na półplasterki, cebulę w piórka, ziemniaki w kostkę, pietruszkę posiekaj.
- Na patelnię dodaj marchewkę, cebulę, ziemniaki, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i zalej całość bulionem.
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut.
- W razie potrzeby zagęść łyżeczką mąki przesianej przez sitko bezpośrednio do sosu, ciągle mieszając.