boczek,  czosnek,  grzyby,  gulasz,  jednogarnkowe,  mięso,  papryka,  pieczarki,  warzywa,  wieprzowina

Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami

Sycący i smaczny pomysł obiad.

Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami to wyjątkowo aromatyczne danie, które zaspokoi największy apetyt. Kawałki mięsa wieprzowego duszone są w gęstym sosie z warzywami i boczkiem, który dodaje intensywnego smaku. Podawany z ziemniakami staje się daniem, które z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające gusta. Zanurz się w tej kulinarnej podróży i rozkoszuj cudownym smakiem.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ½ małego pora
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 750 ml bulionu
  • 1 mała czerwona papryka
  • 150 g małych pieczarek

PRZEPIS

  • Boczek pokrój w kosteczkę i włóż do dużego garnka i wytapiaj go na małym ogniu przez ok. 5 minut.
  • Pokrój mięso w większą kostkę ok 4 cm.
  • Zwiększ ogień, dodaj olej i wkładaj po kilka kawałków mięsa, obsmażaj z każdej strony, w sumie przez ok. 10 minut.
  • W międzyczasie dopraw solą oraz pieprzem.
  • Dodaj pokrojonego pora, cebulę oraz starty czosnek.
  • Podsmażaj wszystko co chwilę mieszając przez ok. 5 – 8 minut, pod koniec dodaj paprykę w proszku.
  • Bezpośrednio do garnka dodaj przesianą przez sitko mąkę, wymieszaj i smaż co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
  • Wlej bulion i zagotuj.
  • Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny.
  • W międzyczasie kilka razy wymieszaj składniki gulaszu.
  • Po tym czasie dodaj do gulaszu pokrojoną paprykę oraz pieczarki.
  • Wymieszaj, przykryj i gotuj jeszcze przez 30 minut.

PROPOZYCJA PODANIA

ziemniaki / sałatka

Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami