Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami
Sycący i smaczny pomysł obiad.
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami to wyjątkowo aromatyczne danie, które zaspokoi największy apetyt. Kawałki mięsa wieprzowego duszone są w gęstym sosie z warzywami i boczkiem, który dodaje intensywnego smaku. Podawany z ziemniakami staje się daniem, które z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające gusta. Zanurz się w tej kulinarnej podróży i rozkoszuj cudownym smakiem.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 1 kg szynki wieprzowej
- 150 g wędzonego boczku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- ½ małego pora
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 750 ml bulionu
- 1 mała czerwona papryka
- 150 g małych pieczarek
PRZEPIS
- Boczek pokrój w kosteczkę i włóż do dużego garnka i wytapiaj go na małym ogniu przez ok. 5 minut.
- Pokrój mięso w większą kostkę ok 4 cm.
- Zwiększ ogień, dodaj olej i wkładaj po kilka kawałków mięsa, obsmażaj z każdej strony, w sumie przez ok. 10 minut.
- W międzyczasie dopraw solą oraz pieprzem.
- Dodaj pokrojonego pora, cebulę oraz starty czosnek.
- Podsmażaj wszystko co chwilę mieszając przez ok. 5 – 8 minut, pod koniec dodaj paprykę w proszku.
- Bezpośrednio do garnka dodaj przesianą przez sitko mąkę, wymieszaj i smaż co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
- Wlej bulion i zagotuj.
- Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny.
- W międzyczasie kilka razy wymieszaj składniki gulaszu.
- Po tym czasie dodaj do gulaszu pokrojoną paprykę oraz pieczarki.
- Wymieszaj, przykryj i gotuj jeszcze przez 30 minut.
PROPOZYCJA PODANIA
ziemniaki / sałatka