Gulasz z łopatki wieprzowej
Przepyszny i aromatyczny gulasz z delikatną nutką pikantności.
Gulasz z łopatki wieprzowej to danie charakteryzujące się wyrazistym smakiem i miękkim, soczystym mięsem. Łopatka wieprzowa, duszona z aromatycznymi przyprawami, staje się miękka i rozpadająca się, tworząc gęsty sos. Gulasz z łopatki wieprzowej doskonale komponuje się z kaszą, ziemniakami czy pieczywem, tworząc pełnowartościowy i sycący posiłek.
SKŁADNIKI
- 1kg łopatki wieprzowej
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 cebula
- 300 ml bulionu
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
PRZEPIS
- Rozgrzej oliwę.
- Dodaj mięso i przyprawy: sól, pieprz, czosnek, paprykę słodką, paprykę ostrą, majeranek – wymieszaj i podsmażaj aż do zarumienienia.
- Następnie wrzuć pokrojoną cebulę i smaż do miękkości.
- Wlej bulion i wrzuć liście laurowe oraz ziele angielskie i duś pod przykryciem około 30 minut.
PROPOZYCJA PODANIA
koperek do posypania / kasza / surówka z kapusty