cebula,  czosnek,  gulasz,  jednogarnkowe,  kasze,  mięso,  wieprzowina

Gulasz z łopatki wieprzowej

Przepyszny i aromatyczny gulasz z delikatną nutką pikantności.

Gulasz z łopatki wieprzowej to danie charakteryzujące się wyrazistym smakiem i miękkim, soczystym mięsem. Łopatka wieprzowa, duszona z aromatycznymi przyprawami, staje się miękka i rozpadająca się, tworząc gęsty sos. Gulasz z łopatki wieprzowej doskonale komponuje się z kaszą, ziemniakami czy pieczywem, tworząc pełnowartościowy i sycący posiłek.

SKŁADNIKI

  • 1kg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 cebula
  • 300 ml bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego

PRZEPIS

  • Rozgrzej oliwę.
  • Dodaj mięso i przyprawy: sól, pieprz, czosnek, paprykę słodką, paprykę ostrą, majeranek – wymieszaj i podsmażaj aż do zarumienienia.
  • Następnie wrzuć pokrojoną cebulę i smaż do miękkości.
  • Wlej bulion i wrzuć liście laurowe oraz ziele angielskie i duś pod przykryciem około 30 minut.

PROPOZYCJA PODANIA

koperek do posypania / kasza / surówka z kapusty

Gulasz z łopatki wieprzowej