ciasto,  cynamon,  desery,  jabłka,  Wielkanoc,  Wigilia i Święta,  z piekarnika

Jabłecznik

Z nutą wanilii i cynamonu.

Jabłecznik to klasyczny i uwielbiany wypiek, który łączy w sobie soczyste jabłka z delikatnym ciastem. Jest on na tyle uniwersalny, że doskonale sprawdzi się na każdą okazję – od codziennego deseru po świąteczny stół. Najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.

SKŁADNIKI

  • 6 jabłek (pokrojonych w cienkie półplasterki)
  • 150 g masła, roztopionego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 150 ml kefiru
  • 190 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania

PRZEPIS

  • Wyłóż tortownicę (24-26cm cm) papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 185°C.
  • Przygotuj jabłka: pokrój je na cienkie półplasterki, bez obierania.
  • Do jednej miski dodaj: roztopione masło, ekstrakt waniliowy, cukier, jajka i wymieszaj.
  • Następnie wlej kefir i ponownie wymieszaj.
  • Do drugiej miski przesiej: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon – wymieszaj.
  • Suche składniki dodaj do pierwszej miski i dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto wlej do tortownicy i układaj wokół plasterki jabłek.
  • Piecz przez około 45 minut.
  • Posyp cukrem pudrem.
Jabłecznik