jajka,  ser mozzarella,  śniadania,  szpinak,  szynka parmeńska / prosciutto,  Wielkanoc,  z piekarnika

Jajka zapiekane w kokilkach

Szybki i prosty pomysł na przepyszne śniadanie, które za każdym razem można dowolnie modyfikować.

Jajka zapiekane w kokilkach z dodatkami to smaczne i pożywne danie. W tym przepisie jajka są umieszczone w foremkach wyłożonych chlebem tostowym. Dodatek szpinaku, aromatycznej szynki prosciutto i soczystych pomidorów nadaje potrawie wyjątkowego smaku. To szybki i prosty sposób na przygotowanie urozmaiconego śniadania, które zachwyci nie tylko smakiem, ale i apetycznym wyglądem.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • masło
  • 2 kromki chleba tostowego
  • pomidory z puszki
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • garść szpinaku, pokrojonego
  • 2 plasterki szynki prosciutto, pokrojone
  • 2 jajka
  • ser mozzarella

PRZEPIS

  • Posmaruj naczynie masłem i włóż do niego kromkę chleba tostowego – dokładnie dociśnij.
  • Dodaj 3 łyżki pomidorów z puszki, sól, pieprz, zioła prowansalskie, pokrojony szpinak i pokrojoną szynkę.
  • Na to wbij jajko i posyp serem mozzarella.
  • Piecz w rozgrzanym do 200 C piekarniku przez około 10-12 minut, aż białko się zetnie.
Jajka zapiekane w kokilkach