Kapsalon
Holenderskie danie typu fast food.
Kapsalon to wyjątkowe danie typu fast food, które narodziło się w Holandii i szybko zdobyło popularność na całym świecie. Bazując na koncepcji kebaba, kapsalon to kompozycja frytek, mięsa, surówki, a wszystko obficie polane sosem. Jest to prawdziwa uczta dla miłośników fast foodu.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w paseczki
- 3 łyżeczki przyprawy gyros lub kebab
- 2 łyżki oleju
- ½ sałata lodowa, pokrojona
- ½ ogórka, pokrojonego w kostkę
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1 czerwona cebula, pokrojona
- ½ puszki kukurydzy
- 750 – 800 g mrożonych frytek
- 200 g startego sera
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu
- ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
PRZEPIS
- Przygotuj kurczaka: Pokrój mięso w paseczki, posyp przyprawą gyros, polej olejem, wymieszaj i podsmaż na rozgrzanej patelni.
- Przygotuj frytki: upiecz na złocisty kolor we frytkownicy beztłuszczowej lub piekarniku.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż frytki, posyp solą, nałóż usmażonego kurczaka i posyp startym serem.
- Piecz w 190 C przez około 10 minut.
- Przygotuj sałatkę: Pokrój sałatę, ogórka, pomidora, cebulę, dodaj kukurydzę i wymieszaj.
- Przygotuj sos: Wymieszaj majonez, śmietanę, czosnek, sól i pieprz.
- Na roztopiony ser nałóż przygotowaną sałatkę i polej sosem.