cebula,  kukurydza,  kurczak,  mięso,  ogórek,  pomidory,  przyjęcia/imprezy,  sałatki

Kapsalon

Holenderskie danie typu fast food.

Kapsalon to wyjątkowe danie typu fast food, które narodziło się w Holandii i szybko zdobyło popularność na całym świecie. Bazując na koncepcji kebaba, kapsalon to kompozycja frytek, mięsa, surówki, a wszystko obficie polane sosem. Jest to prawdziwa uczta dla miłośników fast foodu.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w paseczki
  • 3 łyżeczki przyprawy gyros lub kebab
  • 2 łyżki oleju
  • ½ sałata lodowa, pokrojona
  • ½ ogórka, pokrojonego w kostkę
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 1 czerwona cebula, pokrojona
  • ½ puszki kukurydzy
  • 750 – 800 g mrożonych frytek
  • 200 g startego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu
  • ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

PRZEPIS

  • Przygotuj kurczaka: Pokrój mięso w paseczki, posyp przyprawą gyros, polej olejem, wymieszaj i podsmaż na rozgrzanej patelni.
  • Przygotuj frytki: upiecz na złocisty kolor we frytkownicy beztłuszczowej lub piekarniku.
  • W naczyniu żaroodpornym ułóż frytki, posyp solą, nałóż usmażonego kurczaka i posyp startym serem.
  • Piecz w 190 C przez około 10 minut.
  • Przygotuj sałatkę: Pokrój sałatę, ogórka, pomidora, cebulę, dodaj kukurydzę i wymieszaj.
  • Przygotuj sos: Wymieszaj majonez, śmietanę, czosnek, sól i pieprz.
  • Na roztopiony ser nałóż przygotowaną sałatkę i polej sosem.
Kapsalon