feta, jednogarnkowe, kasza bulgur, kasze, papryka, pomidorki koktajlowe, warzywa, wegetariańskie, z piekarnika
Pieczona kasza bulgur z pomidorami, papryką i fetą
Szybkie i pyszne danie pieczone w piekarniku.
Pieczona kasza bulgur z dodatkiem pomidorów, papryki i sera feta to doskonały sposób na przygotowanie smacznego i pożywnego dania w prosty i szybki sposób. Połączenie kaszy bulgur z soczystymi kawałkami pomidorów i słodką papryką nadaje potrawie wyrazisty smak oraz różnorodność tekstur. Natomiast dodatek sera feta wzbogaca danie o intensywny smak i kremową konsystencję. Jest to danie bardzo proste do zrobienia i z pewnością zaskoczy swoim smakiem.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 2 czerwone papryki, pokrojone na większe kawałki
- 4 ząbki czosnku w łupinkach
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 50 g orzeszków piniowych
- 200 g kaszy bulgur
- 400 ml bulionu warzywnego
- 100 g sera feta
- świeża pietruszka
PRZEPIS
- Rozgrzej piekarnik do 200 C (bez termoobiegu).
- Do naczynia żaroodpornego włóż: paprykę, pomidorki koktajlowe i ząbki czosnku w łupinkach.
- Polej wszystko oliwą i dopraw solą i pieprzem.
- Piecz przez 15 minut pod przykryciem.
- Następnie dodaj orzeszki piniowe i piecz dalej przez 5 minut.
- Dodaj kaszę bulgur oraz bulion i delikatnie wymieszaj.
- Piecz przez kolejne 15 minut pod przykryciem.
- Wyciągnij danie z piekarnika i posyp fetą i świeżą pietruszką.