feta,  jednogarnkowe,  kasza bulgur,  kasze,  papryka,  pomidorki koktajlowe,  warzywa,  wegetariańskie,  z piekarnika

Pieczona kasza bulgur z pomidorami, papryką i fetą

Szybkie i pyszne danie pieczone w piekarniku.

Pieczona kasza bulgur z dodatkiem pomidorów, papryki i sera feta to doskonały sposób na przygotowanie smacznego i pożywnego dania w prosty i szybki sposób. Połączenie kaszy bulgur z soczystymi kawałkami pomidorów i słodką papryką nadaje potrawie wyrazisty smak oraz różnorodność tekstur. Natomiast dodatek sera feta wzbogaca danie o intensywny smak i kremową konsystencję. Jest to danie bardzo proste do zrobienia i z pewnością zaskoczy swoim smakiem.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 2 czerwone papryki, pokrojone na większe kawałki
  • 4 ząbki czosnku w łupinkach
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 200 g kaszy bulgur
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 100 g sera feta
  • świeża pietruszka

PRZEPIS

  • Rozgrzej piekarnik do 200 C (bez termoobiegu).
  • Do naczynia żaroodpornego włóż: paprykę, pomidorki koktajlowe i ząbki czosnku w łupinkach.
  • Polej wszystko oliwą i dopraw solą i pieprzem.
  • Piecz przez 15 minut pod przykryciem.
  • Następnie dodaj orzeszki piniowe i piecz dalej przez 5 minut.
  • Dodaj kaszę bulgur oraz bulion i delikatnie wymieszaj.
  • Piecz przez kolejne 15 minut pod przykryciem.
  • Wyciągnij danie z piekarnika i posyp fetą i świeżą pietruszką.
Kasza bulgur z pomidorami, papryką i fetą