cytryny,  feta,  kasza bulgur,  kasze,  pomidorki koktajlowe,  pomidory,  przyjęcia/imprezy,  sałatki,  szparagi,  wegetariańskie

Kasza bulgur ze szparagami i serem feta

Z dodatkiem pomidorków, szczypiorku i pietruszki.

Kasza bulgur ze szparagami i serem feta to wyjątkowe połączenie smaków. Kasza bulgur nadaje potrawie lekkiej i delikatnej konsystencji. Szparagi i pomidorki dodają daniu nuty świeżości i chrupkości, podczas gdy ser feta wnosi do całości intensywność i wyrazistość smaku. To danie, które nie tylko smakuje wybornie, ale także dostarcza wartościowych składników odżywczych, takich jak białko, błonnik i minerały. Kasza bulgur ze szparagami i serem feta to doskonała propozycja dla miłośników zdrowego i apetycznego jedzenia.

SKŁADNIKI

  • 6 zielonych szparagów, bez twardych końców
  • 100 g kaszy bulgur
  • 500 ml bulionu
  • 12 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na 2 lub 4 kawałki
  • 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
  • 2 łyżki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 130 g sera feta, pokrojonego w kosteczkę

PRZEPIS

  • Przygotuj szparagi: umyj, odłam twarde końce, łodygi pokrój na grubsze plasterki.
  • Przygotuj kaszę: Zagotuj w garnku bulion i dodaj kaszę – gotuj pod przykryciem przez 12 minut, po tym czasie dodaj szparagi i gotuj razem kolejne 3 minuty(w razie potrzeby dolej wody).
  • Następnie odcedź i poczekaj aż ostygnie.
  • Do miski dodawaj: kaszę ze szparagami, pomidorki, szczypiorek, pietruszkę.
  • Polej oliwą, sokiem z cytryny, posyp solą, pieprzem i wymieszaj.
  • Posyp serem feta.
Kasza bulgur ze szparagami i serem feta