cytryny, feta, kasza bulgur, kasze, pomidorki koktajlowe, pomidory, przyjęcia/imprezy, sałatki, szparagi, wegetariańskie
Kasza bulgur ze szparagami i serem feta
Z dodatkiem pomidorków, szczypiorku i pietruszki.
Kasza bulgur ze szparagami i serem feta to wyjątkowe połączenie smaków. Kasza bulgur nadaje potrawie lekkiej i delikatnej konsystencji. Szparagi i pomidorki dodają daniu nuty świeżości i chrupkości, podczas gdy ser feta wnosi do całości intensywność i wyrazistość smaku. To danie, które nie tylko smakuje wybornie, ale także dostarcza wartościowych składników odżywczych, takich jak białko, błonnik i minerały. Kasza bulgur ze szparagami i serem feta to doskonała propozycja dla miłośników zdrowego i apetycznego jedzenia.
SKŁADNIKI
- 6 zielonych szparagów, bez twardych końców
- 100 g kaszy bulgur
- 500 ml bulionu
- 12 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na 2 lub 4 kawałki
- 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
- 2 łyżki pietruszki, posiekanej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 130 g sera feta, pokrojonego w kosteczkę
PRZEPIS
- Przygotuj szparagi: umyj, odłam twarde końce, łodygi pokrój na grubsze plasterki.
- Przygotuj kaszę: Zagotuj w garnku bulion i dodaj kaszę – gotuj pod przykryciem przez 12 minut, po tym czasie dodaj szparagi i gotuj razem kolejne 3 minuty(w razie potrzeby dolej wody).
- Następnie odcedź i poczekaj aż ostygnie.
- Do miski dodawaj: kaszę ze szparagami, pomidorki, szczypiorek, pietruszkę.
- Polej oliwą, sokiem z cytryny, posyp solą, pieprzem i wymieszaj.
- Posyp serem feta.