Kasza z chorizo, batatami i szpinakiem
Wyraziste i sycące danie z piekarnika.
Kasza z chorizo, batatami i szpinakiem z piekarnika to aromatyczne danie o wyrazistym smaku. Kasza, będąca źródłem cennych składników odżywczych, jest przygotowywana z dodatkiem pikantnego chorizo, które nadaje potrawie intensywnego smaku. Bataty, słodkie i bogate w witaminy, dodają daniu lekkiej słodyczy i delikatnej konsystencji. Szpinak, pełen żelaza i witamin, nadaje daniu świeżości i zdrowego akcentu. Całość jest pieczona w piekarniku, co pozwala składnikom dobrze się połączyć i podkreślić swoje walory smakowe.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 150g kaszy perłowej, przepłukanej
- 350 ml bulionu drobiowego
- 2 duże bataty, pokrojone na około 2 cm kawałki
- 1 czerwona cebula, pokrojona na półplasterki
- 5 ząbków czosnku, w łupinach
- 200g chorizo, pokrojonej w kosteczkę
- 1 łyżka oliwy
- 300g świeżego szpinaku
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
PRZEPIS
- Rozgrzej piekarnik do 180 C (bez termoobiegu).
- Do naczynia żaroodpornego dodaj: kaszę, bulion, pokrojone bataty, cebulę i czosnek w łupinach.
- Wierzch posyp pokrojoną kiełbaską chorizo, skropioną oliwą.
- Piecz pod przykryciem przez 1 godzinę.
- Wyciągnij danie z piekarnika i dodaj szpinak.
- Dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.