bataty,  chorizo,  cytryny,  czosnek,  jednogarnkowe,  kasze,  mięso,  szpinak,  warzywa,  z piekarnika

Kasza z chorizo, batatami i szpinakiem

Wyraziste i sycące danie z piekarnika.

Kasza z chorizo, batatami i szpinakiem z piekarnika to aromatyczne danie o wyrazistym smaku. Kasza, będąca źródłem cennych składników odżywczych, jest przygotowywana z dodatkiem pikantnego chorizo, które nadaje potrawie intensywnego smaku. Bataty, słodkie i bogate w witaminy, dodają daniu lekkiej słodyczy i delikatnej konsystencji. Szpinak, pełen żelaza i witamin, nadaje daniu świeżości i zdrowego akcentu. Całość jest pieczona w piekarniku, co pozwala składnikom dobrze się połączyć i podkreślić swoje walory smakowe.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 150g kaszy perłowej, przepłukanej
  • 350 ml bulionu drobiowego
  • 2 duże bataty, pokrojone na około 2 cm kawałki
  • 1 czerwona cebula, pokrojona na półplasterki
  • 5 ząbków czosnku, w łupinach
  • 200g chorizo, pokrojonej w kosteczkę
  • 1 łyżka oliwy
  • 300g świeżego szpinaku
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

PRZEPIS

  • Rozgrzej piekarnik do 180 C (bez termoobiegu).
  • Do naczynia żaroodpornego dodaj: kaszę, bulion, pokrojone bataty, cebulę i czosnek w łupinach.
  • Wierzch posyp pokrojoną kiełbaską chorizo, skropioną oliwą.
  • Piecz pod przykryciem przez 1 godzinę.
  • Wyciągnij danie z piekarnika i dodaj szpinak.
  • Dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Kasza z chorizo, batatami i szpinakiem