Kaszotto z botwinką
Z porem i marchewką.
Kaszotto z botwinką to aromatyczne danie, które łączy w sobie kaszę pęczak z delikatnym smakiem i intensywnym kolorem botwinki. Połączenie kaszy z botwinką tworzy kolorowy i smaczny zestaw, który zadowoli nie tylko podniebienie, ale także oko. To proste w przygotowaniu danie, które można urozmaicić dodatkowymi składnikami, takimi jak świeże zioła czy kawałki kurczaka.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 2-3 pęczki botwinki, pokrojone
- 2 łyżki oliwy
- 200 g kaszy pęczak
- 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
- 1 por, pokrojony na półplasterki
- 2 marchewki, pokrojone na plasterki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ½ łyżeczki zmielonego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- 700 ml bulionu
- koperek do posypania
PRZEPIS
- Przygotuj botwinkę: całość umyj, pokrój liście (odłóż na bok) i łodygi z buraczkami.
- Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni.
- Wsyp na patelnię kaszę, cebulę, pora, marchew i podsmażaj przez około 5 minut.
- Dodaj pokrojone buraczki z łodygami (liście dodajemy później), tymianek, sól, pieprz, bulion i gotuj pod przykryciem przez około 25 minut.
- Dodaj liście botwinki i wymieszaj.
- Posyp koperkiem.