botwinka,  cebula,  jednogarnkowe,  kasze,  marchewka,  wegetariańskie

Kaszotto z botwinką

Z porem i marchewką.

Kaszotto z botwinką to aromatyczne danie, które łączy w sobie kaszę pęczak z delikatnym smakiem i intensywnym kolorem botwinki. Połączenie kaszy z botwinką tworzy kolorowy i smaczny zestaw, który zadowoli nie tylko podniebienie, ale także oko. To proste w przygotowaniu danie, które można urozmaicić dodatkowymi składnikami, takimi jak świeże zioła czy kawałki kurczaka.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 2-3 pęczki botwinki, pokrojone
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 1 por, pokrojony na półplasterki
  • 2 marchewki, pokrojone na plasterki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki zmielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 700 ml bulionu
  • koperek do posypania

PRZEPIS

  • Przygotuj botwinkę: całość umyj, pokrój liście (odłóż na bok) i łodygi z buraczkami.
  • Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni.
  • Wsyp na patelnię kaszę, cebulę, pora, marchew i podsmażaj przez około 5 minut.
  • Dodaj pokrojone buraczki z łodygami (liście dodajemy później), tymianek, sól, pieprz, bulion i gotuj pod przykryciem przez około 25 minut.
  • Dodaj liście botwinki i wymieszaj.
  • Posyp koperkiem.
Kaszotto z botwinką