Kaszotto z kurczakiem, fasolą i kukurydzą
Z cukinią, papryką i pomidorami.
Kaszotto z kurczakiem, fasolą, kukurydzą i pomidorami to smaczne danie, które łączy w sobie aromatyczne składniki. Aby je przygotować, należy zeszklić cebulę, następnie podsmażyć kaszę i dodać kurczaka z przyprawami. Kiedy kurczak się podsmaży, wlewamy bulion i gotujemy, a w następnej kolejności dodajemy pomidory, kukurydzę, fasolę i gotujemy całość przez około 20 minut. Kaszotto to świetna propozycja na zdrowy, sycący i pełnowartościowy posiłek.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 100 g kaszy pęczak
- 2 piersi kurczaka, pokrojone w kosteczkę
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki
- 500 ml bulionu
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli z zalewą ser starty do posypania
- pietruszka do posypania
PRZEPIS
- Rozgrzej oliwę z masłem na głębokiej patelni i zeszklij cebulkę.
- Dodaj kaszę i podsmażaj 1-2 minuty, ciągle mieszając.
- Następnie dodaj pokrojonego kurczaka, sól, pieprz, oregano, ostrą paprykę i podsmażaj przez około 5 minut.
- Wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
- Dodaj pomidory, kukurydzę, fasolę z zalewą – wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez 20 minut.