cebula,  fasola,  jednogarnkowe,  kasze,  kukurydza,  kurczak,  mięso,  pomidory,  warzywa

Kaszotto z kurczakiem, fasolą i kukurydzą

Z cukinią, papryką i pomidorami.

Kaszotto z kurczakiem, fasolą, kukurydzą i pomidorami to smaczne danie, które łączy w sobie aromatyczne składniki. Aby je przygotować, należy zeszklić cebulę, następnie podsmażyć kaszę i dodać kurczaka z przyprawami. Kiedy kurczak się podsmaży, wlewamy bulion i gotujemy, a w następnej kolejności dodajemy pomidory, kukurydzę, fasolę i gotujemy całość przez około 20 minut. Kaszotto to świetna propozycja na zdrowy, sycący i pełnowartościowy posiłek.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 100 g kaszy pęczak
  • 2 piersi kurczaka, pokrojone w kosteczkę
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki
  • 500 ml bulionu
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli z zalewą ser starty do posypania
  • pietruszka do posypania

PRZEPIS

  • Rozgrzej oliwę z masłem na głębokiej patelni i zeszklij cebulkę.
  • Dodaj kaszę i podsmażaj 1-2 minuty, ciągle mieszając.
  • Następnie dodaj pokrojonego kurczaka, sól, pieprz, oregano, ostrą paprykę i podsmażaj przez około 5 minut.
  • Wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
  • Dodaj pomidory, kukurydzę, fasolę z zalewą – wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez 20 minut.
Kaszotto z kurczakiem, fasolą i kukurydzą