Klopsiki a’la ikea
Przepis na najsłynniejsze klopsiki.
Klopsiki a’la Ikea to popularne danie inspirowane kuchnią szwedzką, które zdobyło uznanie w wielu krajach. Delikatne klopsiki mięsne w sosie, często podawane są z klasycznym puree ziemniaczanym, które ma gładką i kremową konsystencję. Dodatkowo, danie uzupełniane jest o gotowany groszek, który dodaje kontrastu smakowego i wizualnego. To połączenie prostych składników, które razem tworzą smaczne i sycące danie.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 6
Klopsiki
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 250g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 100g bułki tartej
- 1 jajko
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Sos
- 500 ml bulionu wołowego
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka śmietanki do zup i sosów
PRZEPIS
- Dodaj do miski mięso wołowe, wieprzowe i wymieszaj.
- Następnie dodaj cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko i ponownie wymieszaj.
- Wlej mleko i dopraw solą oraz pieprzem.
- Uformuj małe kulki i wstaw do lodówki na dwie godziny (jeśli nie masz tyle czasu – możesz pominąć).
- Na patelni rozgrzej olej i smaż klopsiki na złocisty kolor.
- Później wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 30 minut.
- Przygotuj sos: Wymieszaj śmietankę z mąką i kilkoma łyżkami bulionu.
- Resztę bulionu wlej na rozgrzaną, głęboką patelnię.
- Następnie dodaj mieszankę mąki i śmietanki i energicznie mieszaj.
- Dodaj sos sojowy i ponownie wymieszaj.
- Na gotowy sos wyłóż klopsiki.
- Nakładaj na talerz puree ziemniaczane, klopsiki z sosem, groszek i żurawinę.
PROPOZYCJA PODANIA
puree ziemniaczane (ugotowane ziemniaki+masło+sól) / żurawina lub borówka / ugotowany zielony groszek