jednogarnkowe, makarony, mięso, orzo, parmezan, passata pomidorowa, pomidorki koktajlowe, pomidory, przyjęcia/imprezy, sosy, wołowina
Klopsiki w sosie pomidorowym z orzo
Pyszne danie jednogarnkowe.
Klopsiki w sosie pomidorowym z orzo to pyszna i sycąca propozycja na obiad. Delikatne mielone mięso w formie klopsików, podawane z aromatycznym sosem pomidorowym i makaronem orzo, tworzy smaczne danie jednogarnkowe, które z pewnością przypadnie wszystkim do gustu.
SKŁADNIKI
- 450 g mielonego mięsa wołowego
- ½ szklanki bułki tartej
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2 jajka
- 60 ml mleka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 750 ml passaty pomidorowej
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 500 ml bulionu
- 1 ½ szklanki makaronu orzo
PRZEPIS
- Do dużej miski dodaj: mięso, bułkę tartą, pietruszkę, starty parmezan, jajka, mleko, sól, pieprz – wymieszaj i uformuj klopsiki.
- Na głęboką patelnię dodaj: passatę pomidorową, pomidorki koktajlowe, bulion i zagotuj.
- Następnie dodaj do sosu klopsiki i gotuj pod przykryciem przez około 25 minut, obracając je w międzyczasie.
- Po tym czasie wsyp orzo i gotuj bez przykrycia przez około 10 minut (do miękkości makaronu), co chwilę mieszając.
- Posyp parmezanem i pietruszką.