jednogarnkowe,  makarony,  mięso,  orzo,  parmezan,  passata pomidorowa,  pomidorki koktajlowe,  pomidory,  przyjęcia/imprezy,  sosy,  wołowina

Klopsiki w sosie pomidorowym z orzo

Pyszne danie jednogarnkowe.

Klopsiki w sosie pomidorowym z orzo to pyszna i sycąca propozycja na obiad. Delikatne mielone mięso w formie klopsików, podawane z aromatycznym sosem pomidorowym i makaronem orzo, tworzy smaczne danie jednogarnkowe, które z pewnością przypadnie wszystkim do gustu.

SKŁADNIKI

  • 450 g mielonego mięsa wołowego
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 60 ml mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 750 ml passaty pomidorowej
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 500 ml bulionu
  • 1 ½ szklanki makaronu orzo

PRZEPIS

  • Do dużej miski dodaj: mięso, bułkę tartą, pietruszkę, starty parmezan, jajka, mleko, sól, pieprz – wymieszaj i uformuj klopsiki.
  • Na głęboką patelnię dodaj: passatę pomidorową, pomidorki koktajlowe, bulion i zagotuj.
  • Następnie dodaj do sosu klopsiki i gotuj pod przykryciem przez około 25 minut, obracając je w międzyczasie.
  • Po tym czasie wsyp orzo i gotuj bez przykrycia przez około 10 minut (do miękkości makaronu), co chwilę mieszając.
  • Posyp parmezanem i pietruszką.
Klopsiki w sosie pomidorowym z orzo