ciasteczka,  desery,  Wigilia i Święta,  z piekarnika

Kruche ciasteczka

Najlepszy przepis na kruche i pyszne ciasteczka prosto od mojej babci.

Kruche ciasteczka z przepisu prosto od mojej babci to delikatne i chrupiące słodkości. Ich głównymi składnikami są mąka, masło, cukier, żółtka i śmietana. Charakteryzują się delikatnym smakiem i kruchą konsystencją. Kruche ciasteczka są doskonałe jako słodka przekąska na co dzień, a także popularne w okresie świątecznym, gdzie są ozdobą stołu i prezentem dla bliskich.

SKŁADNIKI

  • 750 g mąki krupczatki
  • 1,5 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

PRZEPIS

  • Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto na gładką masę.
  • Uformuj ciasteczka – ja użyłam jednej z nakładek w maszynce do mięsa.
  • Nagrzej piekarnik do 190 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Nakładaj uformowane ciasteczka i piecz przez około 12 minut.
Kruche ciasteczka