Kurczak cajun z tortellini
W kremowym, aromatycznym sosie.
Kurczak cajun z tortellini to wyraziste danie, które łączy pikantne, aromatyczne smaki z delikatnym tortellini. Soczyste kawałki kurczaka przyprawione mieszanką cajun są podsmażane na złoto, a następnie łączone z kremowym sosem. Dodatek tortellini nadaje daniu pełni smaku. To szybkie i efektowne danie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i elegancką kolację. Kurczak cajun z tortellini to połączenie pikantności i delikatności, które zachwyci każdego miłośnika intensywnych smaków.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 8
- 400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paseczki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 250 ml bulionu drobiowego
- 250 ml śmietanki do zup i sosów
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1 garść pokrojonego szpinaku
- 1 opakowanie tortellini z serem
PRZEPIS
- Przygotuj kurczaka: pokrój na paseczki i wymieszaj z przyprawami (słodka papryka, ostra papryka, oregano, tymianek, czosnek, cebula).
- Na głębokiej patelni rozpuść masło wraz z oliwą i podsmażaj kurczaka przez kilka minut.
- Następnie dodaj czosnek i podsmażaj 1 minutę.
- Wlej bulion i zagotuj.
- Dolej śmietankę – dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Wsyp parmezan, pokrojony szpinak, tortellini – wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.