Kurczak curry z warzywami
Kolejna odsłona kurczaka w sosie curry, tym razem z marchewką, cebulką i papryką.
Kurczak curry z marchewką, cebulką i papryką to aromatyczne danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i konsystencji. Przygotowanie tej potrawy jest stosunkowo proste, a efekt końcowy zachwyci podniebienia. Kurczak curry z warzywami, podany z ryżem zachwyci miłośników kuchni orientalnej i aromatycznych potraw.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 650 g piersi z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki kurkumy
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 marchewka
- ½ papryki
- 2 ząbki czosnku
- 3cm kawałek imbiru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 ml bulionu drobiowego
- 200 ml śmietanki do zup i sosów
PRZEPIS
- Przygotuj kurczaka: pokrój filety na kawałki wielkości polędwiczek i dopraw solą, pieprzem, przyprawą curry, słodką papryką i kurkumą, na koniec posmaruj 1 łyżką oliwy.
- Przygotuj warzywa: pokrój cebulę, marchewkę i paprykę w paseczki. Zetrzyj ząbki czosnku i kawałek imbiry na drobnej tarce.
- Rozgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni na średnim ogniu.
- Kawałki kurczaka obtocz w mące i podsmażaj po około 3 minuty z każdej strony, następnie odłóż na talerz.
- Dodaj na patelnię ostatnią łyżkę oliwy, cebulę, marchewkę, paprykę, imbir i czosnek i podsmażaj przez około 4 minuty, ciągle mieszając.
- Wlej gorący bulion i zagotuj.
- Dodaj z powrotem kurczaka i gotuj przez około 4 minuty, przewracając mięso w połowie gotowania.
- Na koniec dodaj śmietankę do zup i sosów, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 3 minuty.