cebula,  curry,  czosnek,  imbir,  kurczak,  marchewka,  papryka,  ryż,  warzywa

Kurczak curry z warzywami

Kolejna odsłona kurczaka w sosie curry, tym razem z marchewką, cebulką i papryką.

Kurczak curry z marchewką, cebulką i papryką to aromatyczne danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i konsystencji. Przygotowanie tej potrawy jest stosunkowo proste, a efekt końcowy zachwyci podniebienia. Kurczak curry z warzywami, podany z ryżem zachwyci miłośników kuchni orientalnej i aromatycznych potraw.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 650 g piersi z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • ½ papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietanki do zup i sosów

PRZEPIS

  • Przygotuj kurczaka: pokrój filety na kawałki wielkości polędwiczek i dopraw solą, pieprzem, przyprawą curry, słodką papryką i kurkumą, na koniec posmaruj 1 łyżką oliwy.
  • Przygotuj warzywa: pokrój cebulę, marchewkę i paprykę w paseczki. Zetrzyj ząbki czosnku i kawałek imbiry na drobnej tarce.
  • Rozgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni na średnim ogniu.
  • Kawałki kurczaka obtocz w mące i podsmażaj po około 3 minuty z każdej strony, następnie odłóż na talerz.
  • Dodaj na patelnię ostatnią łyżkę oliwy, cebulę, marchewkę, paprykę, imbir i czosnek i podsmażaj przez około 4 minuty, ciągle mieszając.
  • Wlej gorący bulion i zagotuj.
  • Dodaj z powrotem kurczaka i gotuj przez około 4 minuty, przewracając mięso w połowie gotowania.
  • Na koniec dodaj śmietankę do zup i sosów, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 3 minuty.
Kurczak curry z warzywami