Kurczak fricassee
Przepis na kurczaka w kremowym sosie z warzywami.
Kurczak fricassee w kremowym sosie z warzywami to wyrafinowane danie, które łączy delikatność kurczaka z bogatym smakiem warzyw i aromatycznego sosu. Kurczak jest duszony w sosie przygotowanym na bazie mleka z dodatkiem marchewki, selera naciowego, pieczarek i fasolki szparagowej. To pyszne danie, które świetnie smakuje podane z ryżem, kluskami lub ziemniakami.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
Kurczak
- 700 g piersi z kurczaka
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ⅓ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki cebuli granulowanej
- ¼ łyżeczki czosnku granulowanego
- ¼ łyżeczki suszonego oregano
- ¼ łyżeczki suszonej bazylii
- szczypta suszonego tymianku
- szczypta pieprzu
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos z warzywami
- 1 średnia cebula, pokrojona w kosteczkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone na plasterki
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 170 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
- 200g fasolki szparagowej
PRZEPIS
- Przygotuj kurczaka: natrzyj piersi z kurczaka mieszanką przypraw.
- Podgrzej 1 łyżkę oleju na dużej patelni na średnim ogniu.
- Dodaj przyprawionego kurczaka i smaż po 3-4 minuty na stronie. Ściągnij kurczaka i odłóż.
- W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: pokrój cebulę w kosteczkę, marchewkę i seler w plasterki.
- Dodaj pozostały olej i cebulę, marchewki oraz seler i smaż przez około 5-7 minut.
- W międzyczasie przeciśnij czosnek przez praskę, pieczarki pokrój na grubsze plasterki, posiekaj tymianek i dodaj wszystko na patelnię – smaż, aż pieczarki będą miały złocisty kolor.
- Przygotuj sos: w małej misce wymieszaj mleko z mąką i wlej mieszankę na patelnię.
- Gotuj sos 2-3 minuty aż zgęstnieje.
- Włóż na patelnię kurczaka i fasolkę i gotuj około 8-10 minut.
PROPOZYCJA PODANIA
ziemniaki