Kurczak na kremowym orzo
Soczyste kawałki kurczaka na kremowym orzo z mieszanką aromatycznych przypraw.
Kurczak na kremowym orzo to wyjątkowe danie jednogarnkowe, które łączy w sobie soczyste kawałki kurczaka, delikatne orzo w kremowym sosie z aromatyczną kurkumą i z dodatkiem szpinaku. Kurczak jest idealnie przyrumieniony, a orzo wzbogacone kremowym sosem nabiera wyjątkowego smaku. Kurkuma dodaje daniu intensywnego, korzennego aromatu i lekko pikantnego posmaku, a szpinak – świeżości. To danie zachwyca harmonią smaków i stanowi znakomitą propozycję dla miłośników szybkich i pysznych dań z kurczakiem.
SKŁADNIKI
Kurczak
- 2 filety z kurczaka, pokrojone
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Orzo
- 1 łyżka masła
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 szklanka orzo
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- ½ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki kminu
- 600 ml bulionu
- 2 garści szpinaku
- pietruszka
PRZEPIS
- Przygotuj kurczaka: pokrój filety na kawałki wielkości polędwiczki, następnie dopraw czosnkiem, papryką oraz solą i pieprzem.
- Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż kurczaka z dwóch stron – odłóż na bok na talerz.
- Na tę samą patelnię dodaj masło i zeszklij cebulę.
- Dodaj suche orzo, czosnek, kurkumę, kminek i podsmażaj przez około 2 minuty.
- Wlej bulion, wymieszaj i gotuj przez około 10 minut pod przykryciem, w międzyczasie mieszając.
- Następnie dodaj liście szpinaku i kawałki kurczaka – podgrzewaj jeszcze 5 minut.
- Na koniec posyp pietruszką.