cebula,  czosnek,  jednogarnkowe,  kurczak,  makarony,  mięso,  orzo,  szpinak

Kurczak na kremowym orzo

Soczyste kawałki kurczaka na kremowym orzo z mieszanką aromatycznych przypraw.

Kurczak na kremowym orzo to wyjątkowe danie jednogarnkowe, które łączy w sobie soczyste kawałki kurczaka, delikatne orzo w kremowym sosie z aromatyczną kurkumą i z dodatkiem szpinaku. Kurczak jest idealnie przyrumieniony, a orzo wzbogacone kremowym sosem nabiera wyjątkowego smaku. Kurkuma dodaje daniu intensywnego, korzennego aromatu i lekko pikantnego posmaku, a szpinak – świeżości. To danie zachwyca harmonią smaków i stanowi znakomitą propozycję dla miłośników szybkich i pysznych dań z kurczakiem.

SKŁADNIKI

Kurczak

  • 2 filety z kurczaka, pokrojone
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Orzo

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 szklanka orzo
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki kminu
  • 600 ml bulionu
  • 2 garści szpinaku
  • pietruszka

PRZEPIS

  • Przygotuj kurczaka: pokrój filety na kawałki wielkości polędwiczki, następnie dopraw czosnkiem, papryką oraz solą i pieprzem.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż kurczaka z dwóch stron – odłóż na bok na talerz.
  • Na tę samą patelnię dodaj masło i zeszklij cebulę.
  • Dodaj suche orzo, czosnek, kurkumę, kminek i podsmażaj przez około 2 minuty.
  • Wlej bulion, wymieszaj i gotuj przez około 10 minut pod przykryciem, w międzyczasie mieszając.
  • Następnie dodaj liście szpinaku i kawałki kurczaka – podgrzewaj jeszcze 5 minut.
  • Na koniec posyp pietruszką.
Kurczak na kremowym orzo