brokuły, feta, komosa ryżowa, kurczak, mięso, pomidorki koktajlowe, przyjęcia/imprezy, szpinak, warzywa
Kurczak pieczony z fetą i warzywami
Danie idealne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Kurczak pieczony z fetą i warzywami to wyjątkowe danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Soczyste kawałki kurczaka, doprawione delikatnymi przyprawami, łączą się z kremową fetą, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Dodatek pieczonych warzyw, takich jak brokuły, pomidorki, nadaje daniu chrupkości i świeżości. To połączenie smaków, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie i sprawi, że posiłek będzie wyjątkowy.
SKŁADNIKI
- 200 g ugotowanej komosy ryżowej
- ser feta
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 1 brokuł, pokrojony
- 1 szklanka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 4 filety z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 2 garści szpinaku
PRZEPIS
- Przygotuj komosę ryżową: gotuj komosę przez 12-15 minut do miękkości na średnim ogniu. Po zakończeniu gotowania komosy odstaw ją na bok, przykryj i pozostaw do ostygnięcia i wchłonięcia wody.
- Rozgrzej piekarnik do 200 C.
- Na środek naczynia żaroodpornego połóż ser feta w kostce.
- Wokół poukładaj brokuły, pomidorki, kurczaka, polej oliwą, posyp solą, pieprzem i czosnkiem.
- Piecz przez 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika wyjmij kurczaka i pokrój na plasterki.
- Następnie rozgnieć ser feta, dodaj do naczynia komosę ryżową i szpinak – wszystko razem wymieszaj.
- Na koniec ułóż na wierzchu pokrojone filety z kurczaka.