brokuły,  feta,  komosa ryżowa,  kurczak,  mięso,  pomidorki koktajlowe,  przyjęcia/imprezy,  szpinak,  warzywa

Kurczak pieczony z fetą i warzywami

Danie idealne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Kurczak pieczony z fetą i warzywami to wyjątkowe danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Soczyste kawałki kurczaka, doprawione delikatnymi przyprawami, łączą się z kremową fetą, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Dodatek pieczonych warzyw, takich jak brokuły, pomidorki, nadaje daniu chrupkości i świeżości. To połączenie smaków, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie i sprawi, że posiłek będzie wyjątkowy.

SKŁADNIKI

  • 200 g ugotowanej komosy ryżowej
  • ser feta
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 brokuł, pokrojony
  • 1 szklanka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 4 filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 2 garści szpinaku

PRZEPIS

  • Przygotuj komosę ryżową: gotuj komosę przez 12-15 minut do miękkości na średnim ogniu. Po zakończeniu gotowania komosy odstaw ją na bok, przykryj i pozostaw do ostygnięcia i wchłonięcia wody.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 C.
  • Na środek naczynia żaroodpornego połóż ser feta w kostce.
  • Wokół poukładaj brokuły, pomidorki, kurczaka, polej oliwą, posyp solą, pieprzem i czosnkiem.
  • Piecz przez 30 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika wyjmij kurczaka i pokrój na plasterki.
  • Następnie rozgnieć ser feta, dodaj do naczynia komosę ryżową i szpinak – wszystko razem wymieszaj.
  • Na koniec ułóż na wierzchu pokrojone filety z kurczaka.
Kurczak pieczony z fetą i warzywami