czosnek,  imbir,  kurczak,  mięso,  ryż

Kurczak po mongolsku

Delikatny i soczysty kurczak w sosie słodko-pikantnym z ryżem.

Kurczak po mongolsku to apetyczne danie, które wyróżnia się intensywnym smakiem i aromatem. Charakteryzuje się delikatnymi kawałkami kurczaka obtoczonymi w przyprawach i mące kukurydzianej, podawanymi w słodko-pikantnym sosie o głębokim smaku. Danie to w połączeniu z ryżem to idealna propozycja dla miłośników kuchni azjatyckiej.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

Kurczak

  • 750 g piersi z kurczaka, cienko pokrojonej na paski
  • sól i pieprz do smaku
  • ¼ filiżanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę

Sos

  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • ¼ szklanki miodu
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • ¼ łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

PRZEPIS

  • Przygotuj kurczaka: pokrój kurczaka na paseczki, włóż do miski i dokładnie wymieszaj z solą, pieprzem i mąką kukurydzianą.
  • Rozgrzej olej na dużej patelni i dodaj kurczaka – smaż przez około 8 minut, aż kurczak się zarumieni.
  • Następnie dodaj czosnek i smaż przez 1-2 minut.
  • W międzyczasie w małej miseczce połącz wszystkie składniki sosu.
  • Wlej sos na patelnię i mieszaj aż do pokrycia kurczaka – około 2-3 minuty.

PROPOZYCJA PODANIA

szczypiorek i sezam do posypania / ryż

Kurczak po mongolsku