Kurczak po mongolsku
Delikatny i soczysty kurczak w sosie słodko-pikantnym z ryżem.
Kurczak po mongolsku to apetyczne danie, które wyróżnia się intensywnym smakiem i aromatem. Charakteryzuje się delikatnymi kawałkami kurczaka obtoczonymi w przyprawach i mące kukurydzianej, podawanymi w słodko-pikantnym sosie o głębokim smaku. Danie to w połączeniu z ryżem to idealna propozycja dla miłośników kuchni azjatyckiej.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
Kurczak
- 750 g piersi z kurczaka, cienko pokrojonej na paski
- sól i pieprz do smaku
- ¼ filiżanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
Sos
- ¼ szklanki sosu sojowego
- ¼ szklanki miodu
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- ¼ łyżeczki czerwonej papryki
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
PRZEPIS
- Przygotuj kurczaka: pokrój kurczaka na paseczki, włóż do miski i dokładnie wymieszaj z solą, pieprzem i mąką kukurydzianą.
- Rozgrzej olej na dużej patelni i dodaj kurczaka – smaż przez około 8 minut, aż kurczak się zarumieni.
- Następnie dodaj czosnek i smaż przez 1-2 minut.
- W międzyczasie w małej miseczce połącz wszystkie składniki sosu.
- Wlej sos na patelnię i mieszaj aż do pokrycia kurczaka – około 2-3 minuty.
PROPOZYCJA PODANIA
szczypiorek i sezam do posypania / ryż