
Kurczak ze szpinakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami
Jednogarnkowy makaron w kremowym sosie.
Kurczak ze szpinakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami to aromatyczne danie, które łączy w sobie kremowy sos i wyraziste dodatki. Suszone pomidory dodają lekkiej słodyczy i delikatnej kwasowości. Świeży szpinak uzupełnia całość, sprawiając, że danie jest nie tylko pyszne, ale i pełne wartości odżywczych. Całość doskonale komponuje się z makaronem orecchiette, tworząc pełnowartościowy posiłek. To szybka i efektowna propozycja na obiad, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 6-8
- 250 g makaronu orecchiette
- 500 g filetów z kurczaka, pokrojonych na paseczki
- 1,5 łyżeczki ziół włoskich
- sól
- pieprz
- 5 łyżek oliwy
- mąka pszenna
- cebula, drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżka masła
- 300 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 16 kawałków suszonych pomidorów, pokrojonych
- 300 ml bulionu drobiowego
- 300 ml śmietanki do zup i sosów
- garść szpinaku, pokrojonego
- tarty parmezan
PRZEPIS
- Przygotuj makaron: ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przygotuj kurczaka: pokrój filety na paseczki i wymieszaj z: ziołami włoskimi, solą, pieprzem i 1 łyżką oliwy.
- Następnie obtocz filety w mące.
- Rozgrzej 3 łyżki oliwy na głębokiej patelni i podsmażaj kurczaka aż się zarumieni – odłóż do na talerz.
- Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmażaj cebulkę z czosnkiem przez około 2 minuty.
- Następnie dodaj masło, pieczarki i podsmażaj przez około 6 minut, aż pieczarki się zarumienią.
- Dodaj: suszone pomidory, kurczaka, bulion i zagotuj.
- Następnie dolej śmietankę i zagotuj.
- Na koniec dodaj ugotowany makaron, szpinak i wymieszaj.
- Posyp tartym serem.
