Kurczak w pomidorowym curry
Szybki i prosty przepis na danie z kurczakiem w sosie pomidorowym z curry.
Kurczak w pomidorowym curry to aromatyczne danie kuchni azjatyckiej, które łączy w sobie soczyste kawałki kurczaka z gęstym, aromatycznym sosem na bazie pomidorów i pasty curry. Pierś z kurczaka jest podsmażona, a następnie duszona w bulionie z dodatkiem przecieru pomidorowego i curry. Na koniec dodajemy mleko kokosowe z sokiem z limonki, co nadaje daniu kremowej konsystencji i łagodzi ostrość. Danie podawane jest zazwyczaj z ryżem lub chlebkiem naan, tworząc kompozycję pełną smaku i aromatu.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- ⅓ szklanki bulionu
- ⅓ szklanki przecieru pomidorowego
- ⅓ szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka soku z limonki
PRZEPIS
- Pokrój piersi z kurczaka w kostkę.
- Dopraw solą, pieprzem i natrzyj 1 łyżką pasty curry.
- Następnie mięso obtocz w mące ziemniaczanej.
- Rozgrzej olej na większej patelni i obsmaż kurczaka z każdej strony.
- Wlej bulion i gotuj przez około 4 – 5 minut.
- Dodaj przecier pomidorowy oraz pozostałą 1 łyżkę pasty curry.
- Wymieszaj i gotuj przez kolejne 4 – 5 minut.
- Na koniec dodaj mleko kokosowe oraz sok z limonki, wymieszaj i gotuj przez minutę.
PROPOZYCJA PODANIA
ryż / fasolka szparagowa