curry,  fasolka szparagowa,  kurczak,  mięso,  mleko kokosowe,  pasta curry,  ryż,  sosy

Kurczak w pomidorowym curry

Szybki i prosty przepis na danie z kurczakiem w sosie pomidorowym z curry.

Kurczak w pomidorowym curry to aromatyczne danie kuchni azjatyckiej, które łączy w sobie soczyste kawałki kurczaka z gęstym, aromatycznym sosem na bazie pomidorów i pasty curry. Pierś z kurczaka jest podsmażona, a następnie duszona w bulionie z dodatkiem przecieru pomidorowego i curry. Na koniec dodajemy mleko kokosowe z sokiem z limonki, co nadaje daniu kremowej konsystencji i łagodzi ostrość. Danie podawane jest zazwyczaj z ryżem lub chlebkiem naan, tworząc kompozycję pełną smaku i aromatu.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ⅓ szklanki bulionu
  • ⅓ szklanki przecieru pomidorowego
  • ⅓ szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka soku z limonki

PRZEPIS

  • Pokrój piersi z kurczaka w kostkę.
  • Dopraw solą, pieprzem i natrzyj 1 łyżką pasty curry.
  • Następnie mięso obtocz w mące ziemniaczanej.
  • Rozgrzej olej na większej patelni i obsmaż kurczaka z każdej strony.
  • Wlej bulion i gotuj przez około 4 – 5 minut.
  • Dodaj przecier pomidorowy oraz pozostałą 1 łyżkę pasty curry.
  • Wymieszaj i gotuj przez kolejne 4 – 5 minut.
  • Na koniec dodaj mleko kokosowe oraz sok z limonki, wymieszaj i gotuj przez minutę.

PROPOZYCJA PODANIA

ryż / fasolka szparagowa

Kurczak w pomidorowym curry