curry,  czosnek,  kurczak,  mięso,  ryż,  sosy

Kurczak curry

Kremowy sos curry z kurczakiem i marchewką.


Kurczak w sosie curry to smaczne i sycące danie, które łączy delikatność kurczaka z aromatycznym sosem curry. Aby je przygotować – pokrój filety z kurczaka na kawałki, przypraw i podsmaż na patelni z marchewką i cebulą. Następnie dodaj śmietankę i duś danie na małym ogniu pod przykryciem. Podawaj z ugotowanym ryżem lub nałóż na placek tortilli, tworząc pyszne curry wraps. To danie świetnie łączy egzotyczne smaki z prostotą przygotowania.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 4 filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki
  • 400 ml śmietanki do zup i sosów ½ łyżeczki kurkumy
  • pietruszka do posypania

PRZEPIS

  • Przygotuj kurczaka: pokrój na małe kawałki, dopraw solą, pieprzem, curry, kurkumą, czosnkiem i wymieszaj z oliwą. Przed samym smażeniem wymieszaj kurczaka z mąką.
  • Przygotuj warzywa: pokrój cebulę i marchewkę.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i podsmażaj cebulkę z marchewką przez 3-4 minuty.
  • Następnie dodaj kawałki kurczaka i podsmażaj co chwilę mieszając przez około 6 minut.
  • Wlej śmietankę, wsyp pół łyżeczki kurkumy i gotuj pod przykryciem przez 4 minuty.
  • Posyp świeżą pietruszką.

PROPOZYCJA PODANIA

ryż jaśminowy

Kurczak curry