Kurczak curry
Kremowy sos curry z kurczakiem i marchewką.
Kurczak w sosie curry to smaczne i sycące danie, które łączy delikatność kurczaka z aromatycznym sosem curry. Aby je przygotować – pokrój filety z kurczaka na kawałki, przypraw i podsmaż na patelni z marchewką i cebulą. Następnie dodaj śmietankę i duś danie na małym ogniu pod przykryciem. Podawaj z ugotowanym ryżem lub nałóż na placek tortilli, tworząc pyszne curry wraps. To danie świetnie łączy egzotyczne smaki z prostotą przygotowania.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 4 filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki przyprawy curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy do smażenia
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki
- 400 ml śmietanki do zup i sosów ½ łyżeczki kurkumy
- pietruszka do posypania
PRZEPIS
- Przygotuj kurczaka: pokrój na małe kawałki, dopraw solą, pieprzem, curry, kurkumą, czosnkiem i wymieszaj z oliwą. Przed samym smażeniem wymieszaj kurczaka z mąką.
- Przygotuj warzywa: pokrój cebulę i marchewkę.
- Rozgrzej oliwę na patelni i podsmażaj cebulkę z marchewką przez 3-4 minuty.
- Następnie dodaj kawałki kurczaka i podsmażaj co chwilę mieszając przez około 6 minut.
- Wlej śmietankę, wsyp pół łyżeczki kurkumy i gotuj pod przykryciem przez 4 minuty.
- Posyp świeżą pietruszką.
PROPOZYCJA PODANIA
ryż jaśminowy