Kurczak w sosie gorgonzola ze szpinakiem
Przepis na kurczaka w kremowym sosie z dodatkiem szpinaku.
Kurczak w sosie gorgonzola to smakowite danie, które łączy w sobie delikatność kurczaka, intensywny smak sera gorgonzola oraz delikatność szpinaku. Kurczak jest idealnie przyrumieniony, a sos gorgonzola nadaje mu wyjątkowego, pikantnego aromatu. Dodatek szpinaku wzbogaca smak potrawy i nadaje jej świeżości. To połączenie smaków, które zachwyca i stanowi znakomitą propozycję dla miłośników aromatycznych potraw. Doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe, podane z dodatkiem makaronu czy ziemniaków.
SKŁADNIKI
- 500 g filetów z kurczaka
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki przyprawy prowansalskiej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 łyżki oleju
- 200 ml bulionu drobiowego
- 150 ml śmietanki do zup i sosów
- garść szpinaku
- 100 g sera gorgonzola
PRZEPIS
- Przygotuj kurczaka: Pokrój filety na kawałki wielkości polędwiczek i dopraw solą, pieprzem, papryką oraz przyprawą prowansalską, a następnie obtocz w mące.
- Rozgrzej olej na głębokiej patelni i podsmażaj kurczaka po 2-3 minuty z każdej strony – gdy będzie gotowy odłóż na talerz.
- Na patelnię dodaj czosnek i cebulę i podsmażaj kilka minut.
- Dolej bulion i zagotuj, a następnie dodaj ser gorgonzola.
- Gdy ser się rozpuści – dolej śmietankę, dodaj kurczaka i całość zagotuj.
- Na koniec posyp szpinakiem i poczekaj aż zwiędnie.