czosnek,  gorgonzola,  jednogarnkowe,  kurczak,  mięso,  sosy,  szpinak

Kurczak w sosie gorgonzola ze szpinakiem

Przepis na kurczaka w kremowym sosie z dodatkiem szpinaku.

Kurczak w sosie gorgonzola to smakowite danie, które łączy w sobie delikatność kurczaka, intensywny smak sera gorgonzola oraz delikatność szpinaku. Kurczak jest idealnie przyrumieniony, a sos gorgonzola nadaje mu wyjątkowego, pikantnego aromatu. Dodatek szpinaku wzbogaca smak potrawy i nadaje jej świeżości. To połączenie smaków, które zachwyca i stanowi znakomitą propozycję dla miłośników aromatycznych potraw. Doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe, podane z dodatkiem makaronu czy ziemniaków.

SKŁADNIKI

  • 500 g filetów z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki przyprawy prowansalskiej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 150 ml śmietanki do zup i sosów
  • garść szpinaku
  • 100 g sera gorgonzola

PRZEPIS

  • Przygotuj kurczaka: Pokrój filety na kawałki wielkości polędwiczek i dopraw solą, pieprzem, papryką oraz przyprawą prowansalską, a następnie obtocz w mące.
  • Rozgrzej olej na głębokiej patelni i podsmażaj kurczaka po 2-3 minuty z każdej strony – gdy będzie gotowy odłóż na talerz.
  • Na patelnię dodaj czosnek i cebulę i podsmażaj kilka minut.
  • Dolej bulion i zagotuj, a następnie dodaj ser gorgonzola.
  • Gdy ser się rozpuści – dolej śmietankę, dodaj kurczaka i całość zagotuj.
  • Na koniec posyp szpinakiem i poczekaj aż zwiędnie.
Kurczak w sosie gorgonzola ze szpinakiem