jednogarnkowe,  kurczak,  mięso,  sosy

Kurczak w sosie koperkowym

Kawałki kurczaka w kremowym sosie koperkowym.

Kurczak w sosie koperkowym to smaczne danie, które wyróżnia się delikatnym, aromatycznym sosem opartym na śmietance i świeżym koperku. Sos koperkowy nadaje kurczakowi subtelny smak, który z pewnością przypadnie do gustu wielu miłośnikom dań mięsnych. Danie to jest idealne do podania z ziemniakami, ryżem lub makaronem, tworząc zrównoważony i sycący posiłek. Jest to doskonały wybór na obiad w rodzinnym gronie.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 3 filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pora, pokrojonego na półplasterki
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 250 ml śmietanki do zup i sosów
  • 2 małe pęczki koperku

PRZEPIS

  • Przygotuj kurczaka: pokrój filety na kawałki wielkości polędwiczki – delikatnie rozbij, przypraw solą, pieprzem, 1 łyżeczką kurkumy i obtocz w mące.
  • Na głębokiej patelni rozgrzej olej z masłem i podsmażaj kurczaka na złocisty kolor.
  • Następnie dodaj pokrojonego pora i podsmażaj przez około 2-3 minuty.
  • Dodaj bulion, liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę – wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 8-10 minut.
  • Dolej śmietankę, wsyp koperek, wymieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje.

PROPOZYCJA PODANIA

makaron / ziemniaki / ryż

Kurczak w sosie koperkowym