Kurczak w sosie kurkowym
Kawałki kurczaka w kremowym sosie z kurkami i koperkiem
Kurczak w sosie kurkowym to apetyczne danie, które łączy delikatne mięso kurczaka ze smakiem sosu kurkowego. Sos kurkowy, przygotowany z dodatkiem śmietanki nadaje potrawie wyjątkowy aromat i smak. Mięso kurczaka, duszone w tym sosie, staje się miękkie i soczyste. To danie, które świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak makaron, kopytka czy ziemniaki, tworząc kompletny posiłek.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 6
Kurczak
- 3 filety z kurczaka, pokrojone
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
Sos
- 200 g kurek
- cebula, drobno pokrojona
- 200 ml bulionu drobiowego
- 150 ml śmietanki do zup i sosów
- koperek do posypania
PRZEPIS
- Przygotuj kurczaka: pokrój na kawałki wielkości polędwiczek i przypraw solą oraz pieprzem.
- Przygotuj kurki: umyj i osusz.
- Na głębokiej patelni rozgrzej masło z oliwą i podsmażaj kurczaka z obu stron, aż się zarumieni – zdejmij z patelni na talerz.
- Na tej samej patelni podsmażaj cebulkę przez około 4 minuty.
- Dodaj kurki i podsmażaj 2 minuty.
- Następnie dodaj kurczaka, wlej bulion i zagotuj.
- Dolej śmietankę, wymieszaj i gotuj przez 2 minuty.
- Posyp koperkiem.
PROPOZYCJA PODANIA
makaron / ziemniaki / kopytka