cebula,  grzyby,  jednogarnkowe,  kurczak,  kurki,  mięso,  sosy

Kurczak w sosie kurkowym

Kawałki kurczaka w kremowym sosie z kurkami i koperkiem

Kurczak w sosie kurkowym to apetyczne danie, które łączy delikatne mięso kurczaka ze smakiem sosu kurkowego. Sos kurkowy, przygotowany z dodatkiem śmietanki nadaje potrawie wyjątkowy aromat i smak. Mięso kurczaka, duszone w tym sosie, staje się miękkie i soczyste. To danie, które świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak makaron, kopytka czy ziemniaki, tworząc kompletny posiłek.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 6

Kurczak

  • 3 filety z kurczaka, pokrojone
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy

Sos

  • 200 g kurek
  • cebula, drobno pokrojona
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 150 ml śmietanki do zup i sosów
  • koperek do posypania

PRZEPIS

  • Przygotuj kurczaka: pokrój na kawałki wielkości polędwiczek i przypraw solą oraz pieprzem.
  • Przygotuj kurki: umyj i osusz.
  • Na głębokiej patelni rozgrzej masło z oliwą i podsmażaj kurczaka z obu stron, aż się zarumieni – zdejmij z patelni na talerz.
  • Na tej samej patelni podsmażaj cebulkę przez około 4 minuty.
  • Dodaj kurki i podsmażaj 2 minuty.
  • Następnie dodaj kurczaka, wlej bulion i zagotuj.
  • Dolej śmietankę, wymieszaj i gotuj przez 2 minuty.
  • Posyp koperkiem.

PROPOZYCJA PODANIA

makaron / ziemniaki / kopytka

Kurczak w sosie kurkowym